Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon

Monumentale Kerken Projector Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families De Westfriese Molens

 

Delen
:RSS

Facebook

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 1993 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1993

1 mei
Hoorn. Stichting Stadsherstel heeft het renovatieproject aan de Veenenlaan voltooid. Twee-en-dertig arbeiderswoningen zien er weer als nieuw uit: als waren ze vandaag gebouwd en niet in 1909. De Veenenlaan werd wel het "Rooie Dorp" genoemd.

2 mei
Ursem. Via een 6-1 zege op Duinranders bereikt Dynamo -ontstaan uit een fusie van de voetbalverenigingen VVD en St. Bavo- de vierde klas van de KNVB. Voor 't eerst is het dorp een heuse KNVB-club rijk.

8 mei
Wervershoof. Korenmolen "De Hoop" wordt aangesloten op het electriciteitsnet. Een alternatief bij windstilte.

13 mei
Beemster. In de polder eindigt een traditie. De gemeenteraad vergadert voor de laatste maal in de raadzaal, boven in het horeca-etablissement "Het Heerenhuis." Op 18 juni stelt provinciecommissaris drs. Jos van Kemenade het nieuw gebouwde gemeentehuis aan de Midde1burgstraat officieel in dienst.

Obdam. Burgemeester mevr. Berndsen stelt het nieuw gebouwde bejaardentehuis "De Horstenburgh" in het hart van het dorp officieel in gebruik.

14 mei
Hoorn. Na twee jaar restaureren is de Koepelkerk weer officieel als kerkgebouw in ere hersteld. Kosten ƒ 4,5 miljoen. Het particuliere initiatief speelde bij het terugtrekken van de overheid een steeds grotere rol bij de restauratie. Hierop wordt bij de heropening sterk de aandacht gevestigd.

Andijk. Gerard de Boer viert zijn 61e verjaardag én zijn afscheid na 26 jaar – als directeur van de "Idenburg"(basis)school". Hij wordt door zijn leerlingen onthaald op een trip naar het Zuiderzeemuseum, waar zijn geboortejaar centraal staat.

16 mei
Nieuwe Niedorp. Zuster Ancilla Blijlevens ontvangt voor haar sociaal maatschappelijk werk op velerlei terrein de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Schagen. In mr. John H.G. van de Langenberg (42), lid van de PvdA, begroet de gemeente haar nieuwe burgemeester. Hij was eerste burger van Vlieland.

18 mei
Enkhuizen. De RSG Enkhuizen start als eerste in de regio met een "schakeljaar." Dit jaar is bedoeld om havoleerlingen een betere aansluiting te geven op het hbo-onderwijs. Havoleerlingen hebben vaak moeite met de overstap, lees aansluiting, naar een hbo-opleiding. Alkmaar kent al enige jaren zo'n opleiding.

25 mei
Venhuizen. M. Vriend (67), voorzitter van de Rabobank, onrvangt bij zijn afscheid van het bestuur van de bank de gouden medaille in de Orde van Oranje Nassau. Niet alleen op financieel gebied een verdienstelijk man, maar ook in het maatschappelijk leven heeft hij zijn sporen verdiend.

Broekerhaven. Oud-provinciecommissaris drs. R.J. de Wit stelt de gerestaureerde Overhaal officieel in gebruik. (zie 60e bundel -1993- "De Overhaal in Broekerhaven" door Jaap Keppel, blz. 73-96).

30 mei
Bovenkarspel. De pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice wordt aan Toon van der Meulen uitgereikt voor zestig jaar zingen in het parochiekoor.

« april | juni »

 


© 1924-2018 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.