Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Ach Lieve Tijd - West-Friesland » Deel 7: Westfriezen en hun bestuur en rechtspraak » pagina 174

Twintig eeuwen West-Friesland, de Westfriezen en hun bestuur en rechtspraak

Graaf van West-Friesland?

Bestuur en rechtspraak zijn in West-Friesland sinds het begin van de vorige eeuw haast onherkenbaar veranderd. Een steeds terugkerende factor is de tendens tot samenvoeging van gemeenten, die al uit de Franse tijd dateert.

Het gemeentehuis aan de Dorpsstraat van Zwaag verloor in 1979 zijn functie. Het gemeentehuis aan de Dorpsstraat van Zwaag verloor in 1979 zijn functie. Bij de gemeentelijke herindeling ging het dorp, samen met Westerblokker, op in Hoorn. (A.A.G. Smit, Wognum)

Voor 1795 telde West-Friesland nog meer dan zestig gemeenten. Napoleon bracht het aantal in 1812 terug tot 35, maar deze maatregel hield niet lang stand. Toch niet al te grote plaatsen als Schardam (41 inwoners) en Haringhuizen (122) werden in 1817 weer zelfstandig. Sommige dorpen waren hun ‘status-aparte’ wel definitief kwijt, zoals Lambertschaag, Hauwert en Lutjebroek.
Na 1817 nam het aantal Westfriese gemeenten langzaam af van zo'n vijftig tot omstreeks veertig in 1970. Sindsdien gaat het echter snel.

Ter ere van de installatie van burgemeester P. Koopman in Nieuwe Niedorp werd in 1910 onder andere een optocht gehouden. Ter ere van de installatie van burgemeester P. Koopman in Nieuwe Niedorp werd in 1910 onder andere een optocht gehouden. (A. Wit, Nieuwe Niedorp)

Er zijn anno 1998 nog maar twintig gemeenten die geheel of grotendeels binnen de Omringdijk liggen. Enkele kleine stukjes West-Friesland zijn opgeslokt door gemeenten buiten de dijk. Wellicht komt er nog eens één burgemeester voor heel het gebied. Mocht het ooit zover komen, dan zullen de Westtriezen voor hun eerste burger ongetwijfeld een fraaie bijnaam verzinnen. Graaf of gravin van West-Friesland misschien?

Gebruikte afkortingen:

© 1999 Uitgeverij Waanders b.v., Zwolle
Druk: Waanders Drukkers, Zwolle
ISBN 90 400 1095 1

Deze aflevering is mede tot stand gekomen dankzij de financiële ondersteuning van Notariskantoor mr P.C. Kleuters te Avenhorn.

Op 9 mei 1945 werd in Schagen J.A.E. Buiskool tot waarnemend burgemeester benoemd.
Op 9 mei 1945 werd in Schagen J.A.E. Buiskool tot waarnemend burgemeester benoemd. (HVS)

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.