Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Ach Lieve Tijd - West-Friesland » Deel 17: Westfriezen en hun sport en spel » pagina 407

Twintig eeuwen West-Friesland, de Westfriezen en hun sport en spel

Blosjes op de wangen hier en daar, want de gymclub van Opperdoes vond toen nog steeds onderdak in zo'n schuur. De verenigingen in Benningbroek, Hauwert en Twisk oefenden in oude kaasfabrieken.
Het jaarlijkse hoogtepunt was steevast de uitvoering voor publiek. Kracht en Vriendschap deed de verenigingsuitvoeringen altijd in de winter, maar sommige verenigingen in West-Friesland dachten meer publiek te trekken in kermistijd. Op de betonnen kolfbaan werden dan voor de uitvoering precies passende planken neergelegd; een genot voor de voeten die het harde beton gewend waren, maar er was wel kans op splinters in je voeten!
Massaal van opzet waren de turnfeesten in de zomer. Ondernemer Klaas de Boer uit Hensbroek zette tenten op en zaterdagmiddag marcheerden de verenigingen aan onder hun vaandel. Uit heel West-Friesland kwamen ze en honderden gymnasten deden dan tegelijkertijd de eerste oefeningen. Daarna volgden de verenigingsoefeningen en wie in zijn wedstrijdnummer op zaterdagavond er goed uitkwam, mocht zondag meedoen aan de demonstratie middag. Het laatste turnfeest in West-Friesland werd in 1962 gehouden.
Officiële individuele wedstrijden waren er ook.

AFBEELDING(EN) NOG NIET BESCHIKBAAR = Linksboven: Foto van de oude gymnastiekvereniging Hercules uit Nieuwe Niedorp, gefotografeerd rond de eeuwwisseling in de achtertuin van een van de leden. (A. Wit, Nieuwe Niedorp)

Rechtsboven: Vaandel van de oude gymnastiekvereniging Adolf Spiess uit Venhuizen. (Omnisportvereniging A.S.V. '55, Venhuizen)

Onder: Omstreeks 1925 zamelden leden van turnvereniging De Halter uit Twisk geld in voor hun club met een kraampje op het plaatselijke tentoonstellingsterrein. Trots staan van links naar rechts Jan Haulo, Liefie de Vries, Roefie de Vries en Jo de Vries bij hun kraam. Sport werd in Twisk bevorderd door de plaatselijke afdeling van Het Nut. (AWG)

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.