Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Ach Lieve Tijd - West-Friesland » Deel 17: Westfriezen en hun sport en spel » pagina 413

Twintig eeuwen West-Friesland, de Westfriezen en hun sport en spel

Het oudste zwembad van Hoorn was gelegen aan de Westerdijk. Het oudste zwembad van Hoorn was gelegen aan de Westerdijk. Op de foto uit 1916 zwemt de jeugd in de Zuiderzee, waar eb en vloed toen nog vrij spel hadden. De ketting was het einde van het bad, maar sportievelingen zwommen verder het Hop in naar het Visserseiland. Het zwemmen van toen verschilde nog al van het moderne baantjes trekken. Mannen en vrouwen zwommen op verschillende tijden en badmeesters stonden in driedelig kostuum aan de kant. (VOH)

Het begon met een mars met muziek vanaf het Doelenplein naar het badhuis. Zo'n honderd starts waren er van zes verenigingen in de disciplines vrije slag, rugslag en estafette en voor de jongens nog tobbenvaren. Het ging om medailles en diploma's.

Sintels van de gasfabriek

Ook in de atletiek waren alleen maar ereprijzen te verdienen. De sport kwam in West-Friesland pas na de Tweede Wereldoorlog goed op gang. Over het algemeen was het niveau hier vrij matig, maar er was wel steeds iemand die er bovenuit stak en bij de nationale top hoorde. De club HBS Marathon werd in de oorlogsjaren in Hoorn opgericht. Voornamelijk leerlingen van de HBS waren lid. Grote animator bij HBS Marathon was na de Tweede Wereldoorlog gymleraar Hiemstra. De leden moesten de faciliteiten voor hun sport zelf opbouwen. Met oude sintels van de gasfabriek legden ze een dertigmeterbaantje voor het verspringen aan en er werd een zandbak uitgegraven. Er was geen ring voor kogelstoten of discuswerpen, ze legden een latje neer, en een valmat bij het hoogspringen was er niet. De atleten ploften gewoon in het zand.

Diploma geoefend zwemmer zoals dat aan zovelen in West-Friesland omstreeks 1960 is uitgereikt. Diploma geoefend zwemmer zoals dat aan zovelen in West-Friesland omstreeks 1960 is uitgereikt. (P. Sasburg, Midwoud)

Af en toe waren er wedstrijden bij Hollandia in Hoorn. Het duurde twee dagen voor het voetbalterrein was omgebouwd tot atletiekaccommodatie. De voetballers hebben het nooit geweten, maar in hun grasmat aan de Geldelozeweg zaten twee gaten, volgestort met beton. Op een kaart van het veld konden de atleten vinden waar ze zaten. De gaten werden geopend, er ging een pin in en zo spanden de atleten met staaldraad zes wedstrijdbanen uit rond het veld, een heidens karwei. Na afloop werden de gaten weer dichtgestopt.
Andere atletiekclubs in West-Friesland waren in de jaren '40 en '50 H&O uit Hoogkarspel, WAC uit Benningbroek en HBS/Flevo uit Enkhuizen. Veel voetbalclubs, zoals Always Forward uit Hoorn en MFC uit Medemblik, richtten een atletiektak op. Jan Schrickx uit Hoorn kwam via het leger terecht bij V&L in Den Haag, waar hij met de estafetteploeg op de 4x100 meter nationaal kampioen werd.

In de ringvaart ter hoogte van Broek op Langedijk richtte Jacob Zomer in 1929 de eerste zwemvereniging van Heerhugowaard op.
In de ringvaart ter hoogte van Broek op Langedijk richtte Jacob Zomer in 1929 de eerste zwemvereniging van Heerhugowaard op. Na verloop van tijd werd bij de Broekermolen een badinrichting gebouwd. Bij de opening daarvan kwam een van de zwemsters in problemen. Vanaf de kant dook men in het water en bracht men haar in veiligheid. (C. Modder, Aartswoud)

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.