Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Archivering » Boeken » Hé, is dat Westfries? » Pagina 50-51

Foto's uit West-Friesland

Afbeelding pagina 50

Schoolfoto van personeel en leerlingen van openbare lagere school te Berkhout in 1912. Bovenste rij leerlingen v.l.n.r.:
Cor Koster Dz., Piet Schuts, Piet Kommer, Cor Leegwater Jz., Lau Stam Lz., Klaas Ottenbros Dz., Adriaan Koppes Az., Maarten Beets, Gerrit Leegwater.
2e rij v.l.n.r.:
Wim Langereis Wz., Piet Stam Lz., Mien Beunder, Trien Veld, Annie Haringhuizen, Christien Kommer, Cor Wit Dz., Willem Nobel Dz.
3e rij v.l.n.r.:
Betje Nierop, ? van Diepen, Bertha Koppes, Teunie van Diepen, Afie Leegwater, Jeltje Klok, Nellie Wit Dd., Gerie Wit Dd.
4e rij v.l.n.r.:
? Smit, ? Smit, Joh. Stam Lz., Piet Koppes Az., Piet Groot Jz., Cor Koppes Az., Cor Stam Lz., Gerrit Kommer, Jan Nobel Dz.
De leerkrachten:
Links van de leerlingen Mevr. Van Dijk (met gehokte bef), naaijuffrouw, overleden in 1970. Ze was getrouwd met meester Van Dijk (rechts op de foto, zittend), die op 15-1-1932 te Berkhout overleed.
Links (in witte bloes) juffrouw Albáda, overleden, die gehuwd is geweest met (de nog levende) meester Otten (niet op de foto).
Rechts, staande, het hoofd van de school, meester Geert Holle, geboren te Wildervank op 28-11-1866. Als kind voer hij mee op de schoenerbrik van zijn vader en maakte reizen naar de Oostzee, de Middellandse Zee en naar Engeland, waar hij op tienjarige leeftijd schipbreuk leed. Zijn vader stierf jong en Geert werd pleegkind van zijn oom in Veendam, die hem liet opleiden tot onderwijzer. Ofschoon zijn hart naar de zee bleef trekken, werd hij een uitstekend onderwijzer. Hij kwam aan de school in Westzaan, waar hij zijn zes jaar jongere vrouw, Ida Bakker, leerde kennen. In 1894 werd hij hoofd van de school in Haringhuizen, later in Kolhorn en in 1904 te Berkhout, waar hij 23 jaar woonde. In 1926 raakte hij wegens ziekte uit zijn dienst, werd gepensioneerd en vertrok op 1-10-1927 naar Heiloo, waar hij op 9-9-1936 overleed. Zijn vrouw stierf precies zeventien jaar later op 9-9-1953 te Hoorn. Hun drie dochters, geboren in de gemeente Barsingerhorn, leven nog.
Van de hand van meester Holle verscheen een vijftal veel gelezen jeugdboeken. Zijn oud-leerlingen denken nog met veel waardering aan hun leermeester terug.
Zeer merkwaardig is de overeenkomst in het heengaan van meester Holle en zijn vrouw: beiden stierven op een woensdag om 17 uur op 9 september. Beiden werden begraven op een zaterdag op de begraafplaats te Alkmaar. Alleen de sterfjaren zijn verschillend.

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.