Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Boeken » Hé, is dat Westfries? » Pagina 61

Foto's uit West-Friesland

Afbeelding pagina 61

Foto, genomen ± 1925 nabij het Oude Slot te Schagen, van de (gehuurde) kettewagen van 'Lombok'.
De bestuurder op 't kret is een zoon van Bolle Kees Wit uit de Nieuwstraat. Hij was 'hulpie' van Lombok, de man die naast de wagen staat. Op 't rijtuig de kisten, manden en korven, waarin biggen, kippen, eenden, ganzen, konijnen, enz. naar de Schager markt werden vervoerd. Lombok, geboren in 1892, had een gedrongen, vrij zwaar gebouwd postuur met hoge schouders en een ronde rug. Iedereen kende hem als Lombok. Zijn eigenlijke naam was Jan Pagano. Hij was vrijgezel en in de kost bij een Joods echtpaar: Joseph Isaac de Jong, koopman, geboren in 1867 en Annette Marie Seiffers, vanwege haar mooie kroeshaar 'Krulle Jeannette' genoemd.
Lombok was een fatsoenlijke, eerlijke koopman, die alles kocht wat ook maar enigszins op handel leek. Dit wist de in Schagen en omstreken zeer bekende, humoristische afslager op boelhuizen, Arie van Twuyver. Had deze een boelhuis, bv. in café 'Ceres' en vonden enkele minder aantrekkelijke 'koopjes', die toch opgeruimd moesten worden, geen aftrek, dan zette Arie in voor een kwartje en zei daarna: 'Eénmaal, ander maal, voor de derde maal - voor Lombok', zelfs als Lombok niet eens aanwezig was! Lombok accepteerde deze noodsprongen van Arie, haalde de koopjes op en vond in die incourante waar toch nog wel iets, dat hij later weer kwijt kon aan zijn collega's, met wie hij samenkwam in het logement 'De Drie Flessen' van Koeman in de Nieuwstraat. Bij een volgende gelegenheid speelde Arie wel weer eens in de kaart van Lombok, als tegenprestatie voor bewezen diensten.
Zo is Lombok in Schagen en omgeving jarenlang een begrip geweest in koopmanskringen, evenals de koopzieke 'scharrelaar' Simon Keet.

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.