Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Boeken » Hé, is dat Westfries? » Pagina 91

Foto's uit West-Friesland

Afbeelding pagina 61

Foto, genomen te Hoogwoud in het begin van de 20ste eeuw, van het huis van Herman Friedrich Carl HABERMANN, geboren te Bippen bij Hannover op 26-9-1846 en overleden te Hoogwoud op 3-7-1939. Zijn vrouw (in 't zwart), Marie van der Oord, werd geboren te Wognum op 2-4-1860 en overleed te Hoogwoud op 5-12-1948. Hun huwelijk was kinderloos. De heer Habermann was 'poepezak' of 'lappiespoep' (manufacturier) en ventte, met de zak op de rug, in de naaste omgeving te voet. Op groter afstand ging hij met de kettekar met strijkbare kap. Het meisje met hoed is Anneke Hazelhoff, thans mevr. Fürst, wonende te Zaandam. Het jongetje met matrozenkraag is Dirk Breebaart, geboren 8-10-1905, thans burgemeester van Hoogwoud en voorzitter van het Historisch Genootschap 'Oud West-Friesland'. Daarnaast staat Corrie Stroomer met een van haar tantezeggers. Het huis van de heer Habermann in de Burgemeester Hoogenboomlaan nr. 48 is nu bewoond door mej. Erends. In de vorige eeuw vestigden veel Duitse manufacturiers zich in ons land: V & D, C & A, Köster, Stokman, Schmalz, Voss, Bruggeman, enz.

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.