Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1963 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1963

1 juni
St. Maartenszee De burgemeester Mr D. Breebaart opent het gebouw voor ‘Kerk en Recreatie’ aan de Belkmerweg, ten behoeve van de vakantiegangers. Het staat o.l.v. ds. Th. J. Remmers, hervormd en ds. A. C. Koeman, Gereformeerd predikant te Kolhorn.

5 juni
† Mej. M. J. van den Berg te Alkmaar, 78 jaar oud; oud-secretaresse en ere-lid van de Ned. Ver. van Huisvrouwen, afd. Alkmaar.

6 juni
Hoorn De eerste oud-Hollandse markt op de Rode Steen, die tot eind augustus iedere woensdag gehouden zal worden, ontving bezoek van Jan Pieterszoon Coen en zijn gevolg.

7 juni
Tien dames van de costuumcursus, uitgaande van het Historisch Genootschap ‘Oud West-Friesland’, toonden hun japonnen aan het bestuur en aan de pers ten huize van mevr. Winkel-de Groot te Hoorn.

8 juni
In café ‘Bantam’ te Hoogkarspel brengt de dorpsveiling ƒ 22.300,- op voor het te bouwen zwembad; konijnen, lammeren, dienstverleningen en voorwerpen van allerlei aard werden door afslager Jan Wokke geveild.

9 juni
De Hervormde gemeente van Stompetoren viert het 300-jarig bestaan van de kerk met een gezamenlijke maaltijd van 180 gemeenteleden en genodigden in het kerkgebouw, waarbij geschenken voor het liturgisch centrum worden aangeboden. Architect was in het jaar 1663 Pieter Post; de bouwkosten bedroegen ƒ 20.600,-.

12 juni12 juni 1963, Nieuwe Niedorp, tekening: Maarten Oortwijn
Nieuwe Niedorp In tegenwoordigheid van autoriteiten uit fokveekringen wordt op het erf van de heer W. Keesom voor de tweede maal een koe een roset omgehangen. Beide dieren, Catrien 30 en Catrien 31, hebben elk 100.000 kg melk in 14 jaar tijd aan de zuivelfabriek te Lutjewinkel geleverd.

14 juni
39ste Westfriezendag in Den Helder met een bezoek van 200 leden; hoogtepunt van de dag: een rondvaart door de havens en een rondrit door Oud en Nieuw Den Helder. Aan de aftredende bestuursleden D. Nieuwpoort en T. R. Mulder wordt het ere-lidmaatschap aangeboden. Zij ontvangen de zilveren penning van het genootschap. De heer F. Butter ontvangt het ere-diploma.

25 juni
‘De Schager Dansers’, een groep van tien paren, heeft voor een buitenlands gezelschap haar nieuwe ‘oude’ kostuums getoond. De heren dragen nu witte kousen, kuitbroek, geklede jas en hoge hoed.

26 juni
Bergen Met het proefschrift ‘Een bijdrage tot de zuivering van de Anti-Homofiliefactor’ promoveert de heer C. N. Pascha aan de gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Promotor: professor dr S. van Creveld.
In Zwaag zijn de nieuwe straten feestelijk in gebruik genomen met het onthullen van de naamborden, waarin verdienstelijke oud-inwoners zijn geëerd; Pinxsterstraat, Dibbitsstraat, Wieringstraat en Pastoor Nuyensstraat.

27 juni
Aan de Westerstraat no. 76 heeft de vereniging ‘Hendrick de Keyser’ het oudste huis van Enkhuizen uit het jaar 1530 grondig gerestaureerd; in het pand is een boekhandel gevestigd.

28 juni
De kerk van Nieuwe Niedorp uit 1877 is afgebroken. Het puin is naar de N.O.-polder getransporteerd. De slanke toren uit het jaar 1540, in rode baksteen opgetrokken met de bronzen klokken van de gebr. Hemony, blijft behouden.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.