Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1963 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1963

2 oktober
De familie Monté verLoren uit Zeist biedt haar collectie schilderijen, meubelen en antiek ten geschenke aan de gemeente Hoorn. Het geslacht verLoren woonde in Hoorn van de 17e tot in de 19e eeuw.

3 oktober
De raadsleden van Jisp hebben eenstemmig het voorstel van B. en W. verworpen om het presentiegeld van ƒ 8,- op ƒ 10,- te verhogen. Motief: de raadsleden werken voor het algemeen belang. Op de najaarsmarkt te Schagen wordt voor een koppel van 24 lammeren de ongekend hoge prijs van gemiddeld ƒ 154,- per stuk betaald.

4 oktober
Harenkarspel Voor het eerst worden anjers geplukt in de verwarmde kas van Waarland, op het bedrijf van de heer D. Dekker. De streekontwikkelingscommissie gaf acte de présence, evenals burgemeester Nolet.

5 oktober
De burgemeester van Anna Paulowna, de heer M. Th. Mijnlieff, viert in hotel ‘Veerburg’ zijn zilveren ambtsjubileum.
Het met medewerking van Jan van Scorel beschilderde tongewelf is, na een verblijf van 70 jaar in het Rijksmuseum te Amsterdam, weer in de gerestaureerde kerk van Warmenhuizen aangebracht.

6 oktober
Vanaf de, uit 1656 daterende, kansel van de kerk van Oudendijk dankt ds. P. Kwantes voor zijn nieuwe toga, hem door de gemeente geschonken, omdat hij 25 jaar geleden als godsdienstonderwijzer zijn werk aldaar begon

8 oktober
Op initiatief van de winkeliersvereniging is tijdens de 8 oktoberfeesten in Alkmaar een kunstmarkt ingericht op marktkraampjes in de Hekelstraat, waar achttien, meest jongere, kunstenaars hun werk tonen.

14 oktober
De Rijks-Middelbare Tuinbouwschool te Hoorn, gelegen achter het Westfries Lyceum, bestaat 50 jaar. Op de receptie in de ‘Parkzaal’ roemden negen sprekers, w.o. de commissaris van de koningin dr M. J. Prinsen, het tuinbouwonderwijs.

19 oktober
Het fanfarekorps ‘St. Pancratius’ te Blokker viert het 40-jarig bestaan. Geschenk van een oud-inwoner van Blokker, de heer K. van Meurs: 49 nieuwe uniformen; geschenk van het gemeentebestuur: een nieuw instrumentarium.

20 oktober
Het Christelijk Jongerenverbond ‘Filippus’ herdenkt in de Kapel in de Eikstraat te Hoorn het honderdjarig bestaan. Opgericht in 1863 door J. J. Ooyevaar, D. van Delden e.a.

23 oktober
Vier brandspuiten uit de omgeving kwamen in actie om de brand in de R.-K. kerk te De Weere te blussen; gebouwd in het jaar 1905 naar het ontwerp van architect N. Molenaar; herstel is mogelijk.

26 oktober
Streekmiddag van het Historisch Genootschap ‘Oud West-Friesland’ te Schagen, waar de jongerengroep voor het eerst aanwezig was en met de Schager dansers op het toneel komt.

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.