Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1963 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1963

1 november
† Ds. K. Nobel te Alkmaar, 84 jaar oud; em. pred. van Egmond aan de Hoef vermaakt 6 ha 52 a bouwland aan de Kerkvoogdij van de Ned. Herv. kerk te Berkhout, gelegen aan de Jaagvaart.

2 november
De zuivelfabriek ‘De Volharding’ te Hem wordt stilgelegd; de melk (10 miljoen liter per jaar) gaat naar ‘Aurora’ te Opmeer. De ‘Volharding’ werd 6 december 1906 opgericht.

4 november4 november 1963, tekening: Maarten Oortwijn
De poes van de familie Hemke te Berkhout loopt in 22 dagen onopgemerkt naar haar vroegere baas in Velp terug, een afstand van 145 km.

11 november
Wethouder P. Mantel 40 jaar lid van de gemeenteraad van Schermerhorn. Aan zijn vele verenigingsfuncties wordt binnenkort die van bestuurslid in de op te richten ‘Stichting Molenbeheer Schermeer’ toegevoegd.

13 november
Vergadering van de Commissie voor economische zaken van de provincie Noord-Holland te Schagen onder voorzitterschap van W. Mensink, lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; hierbij was een groot aantal gasten aanwezig van provinciale en regionale organen. Aangeboden werd de brochure van de Economische Technologische Dienst Noord-Holland getiteld, ‘Noord-Holland-Noord, bedreigd gebied’. Drs J. G. Brautigam hield hierover een inleiding.

15 november
Vijftien dames van de kappenaaicursus uitgaande van het Historisch Genootschap ‘Oud West-Friesland’ voltooien hun vaardigheid in het kappennaaien ten huize van mevr. van Doornik-Meyer te Hoorn.

16 november
In het vormingscentrum ‘Dijk en Duin’ te Hoorn wordt de cursus over ‘Land en Volk van West-Friesland’ door 35 personen bezocht; dialect, godsdienst en archeologie werden door deskundigen ingeleid.

18 november
De zuidwesterstorm, die over West-Friesland trok met een snelheid van 140 km per uur, veroorzaakte boven Texel een windhoos, die een schapenboet en kippenhokken wegrukte.

19 november
Gerard H. Boedijn, componist van harmonie- en fanfaremuziek, dirigent van vele korpsen, viert met een receptie in ‘De Doelen’ in zijn geboorteplaats Hoorn zijn 70ste verjaardag.
De Coöperatieve Boerenleenbank te Heer Hugowaard viert haar 60-jarig bestaan met een receptie in ‘De Heer van Jericho’. De eerste kassier was Pastoor van Swieten voor ƒ 50,- per jaar; van het eerste bestuur was de oud-voorzitter de heer D. Wijnker, 91 jaar oud, aanwezig.

25 november
De onderdoorgang van de Oosterpoort te Hoorn is door Openbare Werken gestut, vooruit lopende op de algehele restauratie, die geruime tijd in beslag zal nemen.

28 november
Met een bijeenkomst in hotel Kaan te Oosthuizen is de ruilverkaveling van de polder ‘De Zeevang’, die zes jaar duurde, officieel afgesloten. Er is 24 km weg aangelegd en er zijn 26 boerderijen gebouwd.

30 november
Het studentencentrum ‘De Drommedaris’ had in november een topmaand met 750 overnachtingen. Het herbergde gedurende het gehele jaar de helft van alle hotelgasten in Enkhuizen.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.