Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1968 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1968

1 oktober
De regenval in West-Friesland bedroeg gedurende de maand september 130 mm. tegen normaal 65 mm., waardoor in de polder het Grootslag al drie miljoen kubieke meter water meer werd uitgemalen.

4 oktober4 oktober 1968, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn De Hoofdtoren, een voormalige verdedigingstoren bij 't Houten Hoofd uit 1532, eigendom van de gemeente en verbouwd tot restaurant, wordt door de voorzitter van de Kaap Hoornvaarders geopend.

9 oktober
Heerhugowaard Burgemeester mr. A. F. Molleman plant een slavonische eik op het Nijverheidsplein en verricht daarmee de opening van de meubelfabriek Wulfers N.V., die met honderd personeelsleden de grootste vestiging op het industrieterrein is.

19 oktober
Aan de vooravond van de kinderboekenweek ontvangt de auteur Hans Werner voor zijn eerste kinderboek Matrijs Mooimuziek de prijs: kinderboek van het jaar; geïllustreerd door Niek Hiemstra en uitgegeven door de uitgeverij West-Friesland te Hoorn.

Schagen Op de feestavond ter ere van het 50-jarig bestaan van het tuincentrum Buisman treedt nog eenmaal het duo Jan en Maartje Buisman op, die van 1943 af het Westfriese cabaret in en buiten de eigen streek brachten.

21 oktober
Zwaag In café De witte Valk heeft de eerste van de 24 voorstellingen plaats, die het Rode Kruis-toneelgezelschap geeft van het blijspel Het Zwaantje, geschreven door de regisseur K. Urban. De opbrengst wordt besteed aan een eigen ambulance-auto voor de afdeling Hoorn en Omstreken.

25 oktober
De Weere De heer H. Schol, hoofdadministrateur van de provinciale volkshuisvesting opent het bejaardentehuis ‘De Hooge Weere’, bestaande uit een verzorgingshuis benevens 12 bejaardenwoningen; architect W. Vlaming, de bouwkosten bedroegen ƒ 693.000.-.

26 oktober
Enkhuizen Het Zuiderzee-museum is voor de ingezetenen van de stad een week lang vrij toegankelijk, nadat een recordjaar met 70.000 bezoekers is afgesloten.

31 oktober
Twisk Ten behoeve van de restauratie van het orgel in de laat gotische herv. kerk brengt een bazar, waaraan een antiekmarkt werd verbonden met voorwerpen uit grootmoeders tijd ruim ƒ 3000.- op.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.