Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1969 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1969

1 juli
Andijk De heer J. P. van Dam neemt na een ambtsperiode van 37 jaar als onderwijzer aan de christelijke school afscheid en beëindigt tevens de bestuursfuncties in kerkelijke en culturele verenigingen.

5 juli
Medemblik Burgemeester mr. J. G. Norbart opent in kasteel Radboud de expositie van moderne wandkleden, ingericht door de Culturele Raad Noord-Holland.

8 juli8 juli 1969, tekening: Maarten Oortwijn
Hoorn Het Rotterdams Studentencorps, dat met 400 studenten in Hoorn zijn elfde lustrum viert, schenkt tijdens een officiële ontvangst ten stadhuize aan het gemeentebestuur de gelden voor het aanbrengen van een verlichting van de beeldengroep ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’.

9 juli
Hoorn Het oude diaconiehuis uit 1619 aan het Achterom wordt door de firma Hakhoff & Zn, gerestaureerd en krijgt een functie bij het nieuwe Protestants Interkerkelijke Verzorgingstehuis ‘Westerhaven’. De kosten bedragen ƒ 800.000,-.

10 juli
Hoogwoud In de hervormde kerk is een expositie ingericht van oude prenten en kaarten die betrekking hebben op West-Friesland, afkomstig uit de verzameling van de antiquair E. P. Mensink te Alkmaar.

Langedijk De eerste druk van ‘De Geschiedenis van de Langedijk’, geschreven door dr. D. Langedijk aldaar geboren in 1884, is bij gereedkomen direct uitverkocht.

12 juli
Berkhout Het bestuur van het Dorpsfonds Berkhout 1965 heeft op het raadhuis het initiatief genomen om met enkele oudere dorpsgenoten de belevenissen van verenigingen, instellingen en politieke partijen uit de jaren 1880 tot heden vast te leggen.

17 juli
Nieuwe Niedorp In deze gemeente bestaat een eeuwenoud Wezenfonds; de rente uit het kapitaal, dat momenteel ƒ 162.923,33 bedraagt, wordt besteed aan de plaatselijke verenigingen, nu er geen wezen meer zijn.

19 juli
Bobeldijk Burgemeester J. W. de Vos opent bij de boerderij ‘Wilgenhof’ van de heer S. Moeyes de buitenmanege van de ponyruiters; dit is een onderafdeling van de Koggeruiters uit Twisk.

22 juli
Koedijk De 76 bejaarden die gedurende anderhalf jaar in de Prins Hendrik Stichting te Egmond aan Zee logeerden, keren terug naar het nieuwe bejaardencentrum ‘De Zonnehof’.

24 juli
Hoorn Op het raadhuis ontvangen de burgemeester van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik elk een exemplaar van het platenboek ‘Kabinet van Westfriese Gezichten’, samengesteld door de heer J. Zwaan en uitgegeven door Fibula-v. Dishoeck & Canaletto.

Burgerbrug Veefokker J. Dapper behaalt met zijn koe Maartje 33, geboren 13-2-1963, bij de keuring van het Nederlandse Rundvee Stamboek A. 94 punten, die daarmee de beste koe in heel Noord-Holland is.

29 juli
Wervershoof Bij zijn afscheid krijgt burgemeester J. A. M. Reijnen van de gemeenteraad een nieuwe Gazelle vouwfiets mee naar zijn nieuwe standplaats Oldenzaal.

Midden Beemster Ter gelegenheid van de Beemster feestweek is een tentoonstelling ingericht van bodemvondsten onder de toepasselijke naam ‘Drie eeuwen aan diggelen’. De bijdragen zijn afkomstig van amateur-archeologen uit De Rijp, Purmerend en de Beemster.

30 juli
Hoorn De Westfriese marktdag en het nationaal kampioenschap ringsteken, destijds een traditie van de L.T.M. dag, trok dit jaar vijftigduizend bezoekers.

31 juli
Sijbekarspel In het nieuwbouwplan ‘De Molenwei’ wordt een straat genoemd naar de scheidende burgemeester J. Elmers. De burgemeester schenkt ƒ 500,- aan de Stichting Dorpshuis.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.