Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1970 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1970

1 juni
Enkhuizen De regenten van het Gereformeerde Weeshuis schenken twee honderd duizend gulden aan het Comité, dat zich beijvert voor een overdekt zwembad.

2 juni
Schermer De vier Schermer strijkmolens zijn door de drie gebroeders Poland uit Heerhugowaard gerestaureerd, hetgeen ƒ 250.000,- heeft gekost. Hiermede is de eerste fase van het plan Schermerland, dat uitgaat van de Stichting Schermermolens voltooid.

4 juni
Warder In de polder de Zeevang is de koe Dekker 21 van de heer H. J. Koopman de eerste koe, die 100.000 kg melk produceert.

Spanbroek Het bejaardentehuis ‘'t Slothuys’, voor de bouw waarvan ds. Blom in 1964 het initiatief nam, wordt door de heer Egas, lid van de Tweede Kamer, geopend.

6 juni
Grootebroek De sporthal ‘De Kloet’ wordt door minister mevrouw dr. M. A. N. Klompé geopend. Het is het begin van een sportpark waarvoor 40 ha grond is gereserveerd door de gemeenten Bovenkarspel, Grootebroek, Hoogkarspel en Westwoud gezamenlijk.

12 juni
Berkhout De telling van Rijkswaterstaat wijst uit, dat er 12.000 voertuigen per etmaal de rijkstweg E 10 bij de Hulk passeren.

13 juni
Graft In het bejaardencentrum ‘De Mienwijdt’ exposeert aannemer W. Woestenburg de collectie van 42 aquarellen, vervaardigd door Arie Spaarman omstreeks het jaar 1900, van oude gebouwen, bruggen en straatjes.

18 juni18 juni 1970, tekening: Maarten Oortwijn
Schagen Bij het begin van het 17e jaar van de folkloristische marktdagen op donderdag wordt de oudheidkamer in de historische boerderij Vreeburg aan de Loet geopend. Het beheer wordt opgedragen aan de stichting Westfriese Folklore.

20 juni
Opmeer De Aurora-prijs is toegekend aan de hoofdredacteuren van resp. de Verenigde Noordhollandse Dagbladen en het Noordhollands Dagblad en de streekredacteur van de Nieuwe Noordhollandse Courant voor hun gezamenlijke publicaties in het kader van de actie: Holland Noord aan het Woord; de heren W. Middelbeek, J. M. Onstenk en C. Booy.

23 juni
Hoorn In het kader van het Natuurbeschermingsjaar N 70 ligt het tentoonstellingsschip, de tjalk ‘Johanna’ vijf dagen aan de Doelenkade. De expositie wil ieder attent maken op het belang van de natuurbescherming.

25 juni
Edam Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen van Kennemerland en West-Friesland laat door de sluizen te Monnikendam, Schardam en Lutje Schardam ongeveer drie miljoen m³ zoet water uit het Ijsselmeer de Schermerboezem binnen. Na 28 april is er geen regen van betekenis meer gevallen.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.