Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1971 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1971

3 mei
Uitgeest C.V. ‘Noord Holland’ neemt, samen met ‘DOMO-Bedum’ de N.V. Hollandsche Melksuikerfabriek over: met bedrijven te Uitgeest en Bolsward.

4 mei
† K. Norel te Amstelveen, 71 jaar oud; auteur van romans en jeugdboeken, waarvan ‘Engelandvaarders’ dat het verzet in de tweede wereldoorlog beschrijft, de bekendste is. De heer Norel was destijds in Enkhuizen redacteur van het christelijke nieuwsblad De Vrije Westfries; omgekomen bij een verkeersongeluk.

5 mei
Obdam In het huis van de Zusters Dominicanessen opent burgemeester F. N. de Nijs het particuliere tehuis voor geestelijk hulpbehoevende bejaarden ‘Buitenzorg’. Het wordt geleid door het echtpaar W. A. Haarmans-Budding.

7 mei
Schagerbrug Blitsaerd Keimpe, pref. eerste klas, van de coöp. K.I.-vereniging ‘Hollands Noorden’ afgevoerd: bijna 15 jaar oud. Zwartbonte stier van wereldfaam.

8 mei
Schoorl In het bejaardentehuis ‘Westerkimme’ viert het echtpaar Hendrik Smit (99 jaar) en Trijntje Dekker (98 jaar) zijn 75-jarig huwelijksfeest. De heer Smit is afkomstig uit St. maartensbrug, zijn vrouw uit Anna Paulowna.

9 mei
De Goorn De heer C. Knijn bespeelt 50 jaar het orgel van de parochiekerk. Op de receptie in zaal Bontje wordt hem door pastoor G. P. van Kesteren de pauselijke onderscheiding Bene Merenti beloofd.

13 mei
Hoorn De heer Joh. M. Ridderikhoff ontvangt bij zijn afscheid als bestuurslid van de culturele raad van Hoorn, waarvan hij 22 jaar voorzitter was, de verguld zilveren medaille van de stad. Aan de heer Ridderikhoff heeft Hoorn zijn Parkschouwburg te danken.

Schoorl Het nieuwe dorpshuis ‘De Blinkerd’ wordt geopend. Het bezit een toneelzaal met balkon, foyer en bibliotheek. Bijdrage van de bevolking ƒ 60.000,-, bouwkosten ruim een miljoen gulden, architect De Vletter.

Hoorn Aan het Dampten opent de inspecteur van het landbouwonderwijs ir. J. H. Riemersma de nieuwe agrarische school ‘Koggenland’.

Enkhuizen Aan de Kwakerspad wordt de eerste paal geslagen voor het overdekte zwembad van 25 x 10 meter door burgemeester Y. H. de Zeeuw.

15 mei
Enkhuizen Het Enkhuizer vrijwillige brandweerkorps (E.V.B.) bestaat 175 jaar. Tijdens de viering, waarbij vele Noordhollandse brandweerkorpsen aanwezig waren, wordt de verbouwde brandweerkazerne aan de Koltermanstraat in gebruik genomen. De burgerij schenkt ƒ 12.500,- voor de inrichting van de brandweerkamer.

Wadway Bakker C. de Boer schenkt, bij zijn vertrek naar een bejaardenwoning bij de ‘Sweelinckhof’, zijn antieke bakkerijgereedschap aan de oude bakkerij, die op de Zaanse Schans wordt gebouwd.

21 mei
Nieuwe Niedorp Commissaris van de koningin mr. F. J. Kranenburg opent het nieuwe Gezondheidscentrum aan de Winkelerweg, compleet met drie woningen voor de concierge en de beide wijkverpleegsters. Voorzitter van het stichtingsbestuur is de heer J. van Zoonen. De Porceleyne Fles uit Delft versierde de gevel met gekleurde tegels. Het ontwerp is van architectenbureau Roggeveen, uitgevoerd door het aannemersbedrijf M. Sepers, kosten meer dan ƒ 400.000,-.

22 mei
Berkhout Op uitnodiging van het bestuur van het dorpshuis De Ridder St. Joris komen 180 oud-Berkhouters uit het gehele land een dag te gast om het nieuwe dorpshuis, het dorp en elkaar weer te zien. ‘s Avonds geven de gymnastiek vereniging, het fanfarekorps en de rederijkerskamer een uitvoering.

23 mei
Wervershoof Op de receptie van mgr. P. M. Verhoofstad bij gelegenheid van zijn 50-jarig priesterschap wordt hem het ere-lidmaatschap aangeboden van de pas opgerichte vereniging ‘Oud Purmerend’. In 1946 schreef de jubilaris over zijn geboorteplaats het boek: Historie van Purmerend.

27 mei
Andijk Burgemeester J. F. G. Knorr ontvangt het eerste exemplaar van het boekje ‘Andijk in oude ansichtkaarten’ met tekst van de Andijker historicus P. Kistemaker.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.