Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1972 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1972

1 juni
Schagen Het verpleeghuis voor psychisch gestoorde bejaarden ‘Magnushof’, dat plaats biedt aan 120 patienten uit Noord Holland boven het IJ, wordt in gebruik genomen. Het ontwerp is van architect Driessen.

3 juni18 juni 1972, tekening: Maarten Oortwijn
Enkhuizen In de kapel van het Zuiderzeemuseum wordt het 25-jarig bestaan gevierd van de Vereniging van Vrienden van het ZZM. Het gedenkboek ‘De Zilveren Vrienden’ is geschreven door mr. A. F. Kamp.

Berkhout In ‘De Ridder St. Joris’ viert het fanfarekorps ‘Volharding het 80-jarig bestaan. Acht leden, die meer dan 25 jaar hebben meegeblazen, ontvingen het bondsinsigne van de Alg. Ned. Unie van Muziekverenigingen.

8 juni
Zaandam Koningin Juliana opent op ‘De Zaanse Schans’ o.m. de herbouwde bakkerij van Bolding, vroeger aan het Hazepad te Zaandijk. Het oude bakkerijgereedschap is afkomstig uit oude bakkerijen her en der in Noord Holland.

10 juni
Medemblik Burgemeester Bol opent in kasteel Radboud de tentoonstelling ‘West Friesland, nu en straks’, die is ingericht met betrekking tot de eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht in 1572. Medemblik was daar destijds ook bij vertegenwoordigd.

14 juni
Hoorn Minister P. J. Engels van C.R.M. opent de eerste oudhollandse marktdag op de Rode Steen, die nu voor het 10e jaar gedurende de zomermaanden op woensdag wordt gehouden.

Bergen Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Kunstenaars Centrum Bergen is een expositie gewijd aan de in Bergen wonende dichter Adriaan Roland Holst.

18 juni24 juni 1972, tekening: Maarten Oortwijn
Enkhuizen Het pakhuis van de Westindische Compagnie uit 1639 en gelegen aan de Paktuinen wordt afgebroken, nadat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg het in tekening heeft gebracht. Eerlang zal het gebouw – na 1975 – herrijzen aan de Wierdijk, als uitbreiding van het Zuiderzeemuseum.

23 juni
Alkmaar Ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het Kaasdragers Gilde heeft de amateur-historicus Hans Koolwijk het boek geschreven: ‘350 jaar kaas wikken en wegen’.

24 juni
Etersheim De gemeente Zeevang is verrijkt met een theater-kerkje in Etersheim. De Noorder Compagnie – een beroepsgezelschap – voerde er deze dag twee éénacters op. Wist u, dat deze gemeente niet minder dan zes amateurtoneelgezelschappen telt?

29 juni
Schagen Aan de Hoep opent ir. B. van Dam, voorzitter van het Produktschap voor Zuivel, het Nederlands Kaasmuseum, dat dank zij het initiatief van het echtpaar Staverman tot stand is gekomen. Het museum met oude winkel is het ontwerp van de Schager architect Ben van der Hoven.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.