Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1972 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1972

6 november
Zeevang De besturen van de ijsclubs Warder en Oosthuizen hebben een ijsbaan. Een lang gekoesterde wens werd eindelijk werkelijkheid.

8 november
Alkmaar De kunsthandelaar Pep Mensink heeft een ets van Rembrandt gekocht op de antiekbeurs Arti et Amicitiae te Amsterdam. De waarde ervan wordt geschat op ƒ 50.000,-.

10 november
Lambertschaag Een triest bericht: het Groene Kerkje is een bouwval. Voor de restauratie is geen geld beschikbaar. De totale kosten van herstel liggen rond de 1 miljoen gulden. Men vreest dat het kerkje zal verdwijnen.

13 november
Purmerend Deze stad zal binnen enkele jaren 100.000 inwoners huisvesten. Er zullen in de polder ‘De Purmer’ 13.000 woningen moeten worden gebouwd in het kader van: ‘Purmerend 100.000’.

Nederland wordt getroffen door een ongekend hevige storm; ook ons gewest krijgt zijn schade te verwerken. In Winkel vloog het dak van de bejaardenflat ‘Winkelmade’ en in Oudesluis raakten 50 koeien bedolven onder een ingestorte nieuwe veestal.

15 november21 november 1972, tekening: Maarten Oortwijn
Alkmaar De nieuw gebouwde H.T.S. is geopend. Het complex naar een ontwerp van prof. Tauber heeft ƒ 13,5 miljoen gekost en is nu al te klein.

16 november
Hoorn In het St. Jansgasthuis overlijdt op 57-jarige leeftijd de heer Piet Morsch. Hij was vooral op muziekgebied een bekend koor- en orkestdirigent, docent aan muziekscholen te Hoorn, Grootebroek en Wervershoof en leraar muziek aan de Hoornse gemeentescholen.

20 november
Hoorn Huize ‘Avondlicht’ heeft een 100-jarige; de heer Klaas Boot, die als diaken van Schellinkhout destijds de voorbereidende besprekingen meemaakte voor de bouw van 't rusthuis, waarin hij thans woont.

21 november
Zwaagdijk Er is door het P.E.N. een nieuw 150 KV station in gebruik gesteld. Het energieverbruik nam zodanig toe dat het P.E.N. maatregelen moest nemen om de voorziening van electriciteit in West-Friesland veilig te stellen.

24 november
Obdam De molen in de te verkavelen polder ‘Obdam’ blijft behouden. De actie van Nel Veldman-van Leijen om deze voor het landschap te bewaren is een succes geworden. De gemeente koopt de molen als cultuurmonument.

De Goorn Het klooster ‘Maria-Oord’ in de Goorn heeft een andere bestemming gekregen. Het is nu een gezinsvervangend tehuis voor 16 gehandicapten.

25 november29 november 1972, tekening: Maarten Oortwijn
Ursem Burgemeester H. J. de Nijs heeft na een ambtsperiode van 6 jaar afscheid genomen van Ursem. Hij is benoemd tot eerste burger van Uitgeest.

28 november
Enkhuizen Hotel ‘De Westfriese Munt’ gaat per 1 januari 1973 sluiten. De exploitatiemogelijkheden zijn te gering en de kosten van brandpreventie te hoog om tot een verantwoorde bedrijfsvoering te komen. Het gebouw dateert van 1467 en was oorspronkelijk een kerkelijke instelling ‘Het Patershof’. Na een bezoek van prins Willem van Oranje in 1572 werd de naam ‘Het Prinsenhof’. In 1601 werd de munterij er in gevestigd.

29 november
Beemster ‘Redt de reigers van Midden-Beemster’ is het motto van een actie van de vogelbeschermingswacht ‘Zaanstreek’. Het gaat er om de bedreigde broedkolonies te behouden, welke zich bevinden in de onrendabele boomgaarden van de boerderijen ‘De Eenhoorn’ en ‘De Lepelaar’. In geheel Noord Holland telde men in 1971 780 paar blauwe reigers. De actie werd een groot succes.

30 november
Medemblik De oudheidkundige vereniging ‘Medemblick’ heeft haar 10-jarig bestaan gevierd met een interessante tentoonstelling.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.