Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1972 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1972

1 december
Heerhugowaard Bij de zuivelfabriek ‘Excelsior’ van het C.V. ‘Noord-Holland’-concern wordt een uniek jubileum gevierd. Vader Siem Groot is 60 jaar in dienst en zoon Henk 25.

2 december
Hauwert Jan Koster, schrijver van het toneelstuk ‘Zoin Offer’ e.a. ontvangt van het Nederlands Centrum van Amateurtoneel de zilveren rederijkersspeld voor zijn activiteiten, aan het amateurtoneel gewijd.

5 december
Het station van de Ned. Spoorwegen te Bovenkarspel maakt met de verkoop van een retour Hoorn de omzet van ƒ 1.000.000 vol. In de loop van dezelfde maand volgden Enkhuizen en Heerhugowaard.

11 december
Andijk Andijk begroet de 5000e inwoner. Het is Gino Vincenzo Francesco Gerardus d'Onorto. Geen Westfriese naam, maar schreef Shakespeare niet ‘What's in a name?’br>
15 december
Medemblik ‘De Vier Noorder Koggen’ (6000 ha) wordt verkaveld. Bij de stemming spreekt 75% van de 2170 stemgerechtige ingelanden zich vóór verkaveling uit. De stemmingsvergadering had een rustig verloop.

27 december
Beets Op 85-jarige leeftijd overlijdt de heer Jacob Beets; een bekende figuur op maatschappelijk gebied. Hij was o.m. de dorpsdichter. Hij schudde de gedichten als het ware uit zijn mouw; gedichten welke hij zich jaren later nog woordelijk kon herinneren.

29 december
Hoorn Het Centraal Veerhuis zal per 1 januari 1973 geschiedenis zijn geworden. Het was dé schakel tussen het Hoornse zakenleven en de klant ten plattelande. Vele bedrijven onderhouden thans met eigen vervoer de relatie met hun klanten en het gevolg daarvan is sluiting van het veerhuis.

West-Friesland bouwde in 1972 750 woningen meer dan in 1971, het totaal aantal gereedgekomen woningen bedroeg 2534. Vooral Amsterdam heeft veel interesse in woningen: met name in die welke worden gebouwd in Bovenkarspel en Enkhuizen.

Zo gaat de tijd voort en niets dat blijft bestaan.
Het zijn mijn kostbare herinneringen
aan iets dat reeds is vergaan.
Ik zit stil en blijf alleen met mijn mijmeringen.

 


Hé, is dat Westfries?

499. Wie de buul ('t geld) heeft, is baas.
(Wie de geldbuidel, de portemonnee heeft, die heeft de macht).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.