Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1973 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1973

1 mei
Limmen In en rond de stolpboerderij ‘Vredeburg’ wordt het nationale bloembollenmuseum geopend. Het ‘in 1933 door meester P. Boschman gestichte museum kan de vleugels nu wijder uitslaan.

3 mei
Warmenhuizen Op 83-jarige leeftijd overlijdt de heer G. W. J. van Hesteren: gedurende 47 jaar was hij hier huisarts. Hij genoot faam bij lijders aan vallende ziekte.

5 mei
Alkmaar Ruim 350 leden van ons genootschap wonen de première bij van de door Daan Pool gemaakte en door Jan Dorresteijn bewerkte film ‘Leven en werken van de Westfriese boer’. Een nu al uniek historisch document.

7 mei
Zwaag Met de geboorte van Melanie Buis bereikt Zwaag 3000 inwoners. Op 1 januari 1969 waren er 2967, maar via een vrijwillige grenscorrectie per 1 maart 1969 met Hoorn daalde het toen tot 2674. Zwaag ‘verloor’ daarbij namelijk o.m. Avondlicht’.

12 mei
Zuid Scharwoude Een felle brand verwoest het ruim 100 jaar oude café ‘De Schelvis’ aan de Koog.

16 mei
Starnmeer. De heer C. Schoon viert zijn 50-jarig jubileum als machinist van de polder ‘Starnmeer’. Bij indiensttreding verdiende hij ƒ 12,- per week: met gratis kolen.

17 mei
Onderdijk De kaatsvereniging ‘Ons Genoegen’ beoefent deze typisch Friese sport hier vijftig jaar.

18 mei
Hoorn Na een restauratieperiode van 12 jaar is het bejaardenhuis ‘Sint Pietershof’ officieel in gebruik genomen (Zie ook het artikel in de bundel 1973).

26 mei
Schagen Commissaris van de koningin mr. F. J. Kranenburg opent het nieuwe crematorium, dat aan de Haringhuizerweg is gebouwd naar een ontwerp van de Alkmaarse architect prof. ir. P. H. Tauber.

26 mei 1973, tekening: Maarten Oortwijn

29 mei
Zaandam De heer F. Verkade neemt afscheid als president-directeur van de Kon. Verkade Fabrieken B.V. De 68-jarige ‘Mijnheer Frans’ heeft er bijna 50 dienstjaren opzitten.

30 mei
Zaandam Wnd. dijkgraaf G. A. van de Stadt van Uitwaterende Sluizen (sinds 1948 was hij hoogheemraad) neemt afscheid en wordt benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.