Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1975 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1975

1 maart
Enkhuizen Volgens verslag over 1974 blijkt deze plaats in de belangstelling te staan. Enige cijfers: Zuiderzeemuseum 95.750 bezoekers, Waaggebouw – voor het eerst sedert jaren weer open – 5000, Wapenmuseum 7128, Westerkerk 13.000 en de Sprookjesmarkten trokken ruim 40.000 toeristen.

5 maart
Purmerend Nieuwe stadskantoor aan de Wagenweg wordt in gebruik genomen: ontwerp van architect G. A. Spoor. Gebouw is voorlopig gehuurd voor 5 jaar.

4 maart
Hoorn De heer N. de Jong viert zijn 40-jarig jubileum bij het onderwijs. Sinds 1949 geeft hij les aan de Rijks Middelbare Tuinbouwschool, is tevens adjunct-directeur van deze school.

Midden-Beemster Bij inbraak in het Polderhuis wordt o.a. een deel van de collectie van het ‘Betje Wolff’-museum uit de brandvrije kluis ontvreemd: zoals de zilveren kap van Maartje uit de Beemster en de miniatuurportretjes van Betje Wolff en Aagje Deken. Deze portretjes zijn tussen 1795 en 1805 geschilderd door de Friese schilder Gronia.

8 maart
Alkmaar Marktkoopman G. Stins uit Broek op Langedijk ontvangt, omdat hij 60 jaar achtereen present is geweest op de zaterdagse goederenmarkt, de zilveren medaille van de stad.

10 maart
Hoogkarspel Tot predikant van de streekgemeente ‘De Drieslag’ is bevestigd ds. H. E. G. Streefhuis.

Hauwert Het Instituut voor Natuurbescherming is actie begonnen om de Westfriese knotwilgen te ontdoen van hun loodzware takkenlast. Hierdoor wordt de wilg voor ondergang behoed.

17 maart
Hoorn Vier dagen voor het officiële begin van de lente valt in deze merkwaardige winter zonder ijs in West-Friesland de eerste sneeuw.

19 maart
Oostzaan Noordhollands jongste cultuurmonument, de Twiskemolen, die het recreatiegebied-in-wording in Noordhollands jongste polder 't Twiske gaat bemalen (650 ha waarvan de omringdijk in 1943 werd gesloten), wordt in bedrijf gesteld. Het is de voormalige en geheel vernieuwde molen van de Hooglandspolder bij Barsingerhorn: aldaar omstreeks 1578 gebouwd en in 1967 afgebroken. De totale herbouwkosten bedragen ƒ 850.000,-.

22 maart
Berkhout Op 9 juni 1874 werd eerste steen gelegd voor de openbare lagere school. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan wordt druk bezochte reünie gehouden in ‘De Ridder Sint Joris’.

Hoorn De agrarische school ‘Koggenland’ is te klein geworden. De school zal worden uitgebreid tot een capaciteit van 200 leerlingen. Van dat aantal is 1/3 deel meisjes.

24 maart
Venhuizen Een jubileum in kerkeveilingen. Hier wordt de 50e gehouden. De opbrengst bedroeg ƒ 42.681,-.

25 maart
Alkmaar Op ruim 94-jarige leeftijd overlijdt Hendrik Ringers. Hij was oprichter van de in 1905 geopende chocoladefabriek, welke inmiddels is gesloten. Hij was officier in de Orde van Oranje-Nassau en o.m. oud-voorzitter (en erelid) van ‘Oud Alkmaar’.

26 maart
Hoorn Een enorme brand, ontstaan door exploderende gasflessen, verandert magazijn ‘Krop’ aan de Veemarkt in troosteloze ruïne.

27 maart
Den Helder Bij een tocht naar het op de Razende Bol vastgelopen Westduitse jacht Hasco 3 werpt een grondzee de motorvlet ‘Christian Huygens’ om. Twee redders van de KN.Z.H.R.M., stuurman Jochem Post (47) en motordrijver Cornelis van der Oord (32) komen hierbij om het leven.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.