Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1976 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1976

2 november
Hoorn Het Westfries Museum ontvangt bij legaat van mevrouw C. W. F. L. de Casembroot-Clarion haar antieke meubilair en een collectie porselein en Delfts Blauw.
Bangert. Acht dames in Westfries kostuum overhandigen onder aanvoering van burgemeester Kalb van Zwaag op het Binnenhof Kamerleden een boekje met kernpunten omtrent de problemen van de gebieden rond Hoorn. Opzet van de demonstratie is het wijzen op de standpunten van Westwoud, Blokker en Zwaag inzake het herindelingsplan: een Bangert gemeente.

3 november
Opmeer Alle 10 vrouwen, die samen een bluseenheid van het vrijwillige brandweerkorps Opmeer ‘bemannen’, slagen voor het examen brandwacht tweede klas.

4 november
Hoorn Commissaris der koningin drs. R. J. Wit slaat eerste paal t.b.v. bouw 263 w.w.-woningen in Risdam-noord. In totaal moeten er in Hoorns nieuwe stadswijk tussen Zwaag en Zwaagdijk zo'n 3100 huizen worden gebouwd.

Langedijk Met de geboorte van Ingrid Trijnie Lucie Sneekes bereikt gemeente inwonertal van 12.000.

7 november 7 november 1976, tekening: Maarten Oortwijn
Burgervlotbrug Ds. Marcus leidt in het in 1869 aan Pettemerweg gebouwde doopsgezinde kerkje de laatste dienst.

8 november
Ursem De Hervormde kerk uit 1816 is op de Monumentenlijst geplaatst. In 1597 was er al een hervormde gemeente met eigen voorganger, doch sinds 1925 is de predikantsplaats onbezet.

9 november
Medemblik Zusters van Liefde zijn 100 jaar in Radboudveste werkzaam op terrein van onderwijs en bejaardenzorg. Per 1 juli 1937 zijn zij actief in toen in gebruik genomen verzorgingstehuis ‘St. Martinus’, het onderkomen van de Zusters.

10 november
Hoorn Mej. A. van Hees, 50 jaar lid van 125-jarige zangvereniging ‘Sappho’ ontvangt zilveren erepenning van de gemeente.

12 november
Schagen Liberale Tweede Kamerlid Nelie Smit-Kroes opent ‘Burgemeester De Wilde-school’ voor spraakgebrekkige en gehoorgestoorde kinderen uit het Noorderkwartier.

13 november
Langereis Cees Benit, 40 jaar actief lid en ook al 25 jaar voorzitter van toneelvereniging ‘Leren Onze Lust’ (L.O.L.) wordt gehuldigd en krijgt o.m. Makkumer bord aangeboden, waarop handtekeningen van alle oud-leden staan vermeld.

Krabbendam Bakker Yde van de Berg (54) viert met bewoners van deze kleine gemeenschap 25-jarig bestaan van zijn bakkerij, die hij nu met zoon Henk (21) runt.

Hoorn Door drs. R. J. de Wit, commissaris der koningin, wordt het nieuwe gebouw van de Kamer van Koophandel aan de Maelsonstraat in gebruik gesteld. Hij doet dit door het onthullen van een plastiek voorstellende het werkgebied van de kamer.

16 november
Callantsoog P. van Gosliga (50), sinds 1969 gemeente-secretaris van Andijk, doet zijn intrede als eerste burger.

17 november
Twisk Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit stelt de over lengte van 1800 meter in klinkerbestrating gereconstrueerde Dorpsweg officieel in gebruik. Karwei heeft ƒ 1.117.000,- gekost, waarvan kleine gemeente ruim 4 ton voor haar rekening heeft genomen. Maar Twisk is Twisk gebleven.

19 november
Langedijk Vlag in top bij veiling ‘Langedijk en omstreken’. Omzet van 50 miljoen wordt genoteerd met koop van partij gele kool, aangevoerd door gebr. Balder te Broek op Langedijk, door Gebr. Schoon B.V. Oude, uit fusiejaar 1968 daterende omzetrecord was ruim 27 miljoen.

Hoogkarspel Voorzitter G. Zeeman van stichting „'t Bon” stelt het nieuwe jeugd- en hobbyhuis, annex wereldwinkel in gebruik. De vroegere o.l.-school is voor dit doel met behulp van gelden van ‘Jantje Beton’ opgeknapt.

22 november
Lutjebroek Kees Peerdeman (56) wordt gehuldigd. Zijn zoon Theo runt nu de viswinkel in de P. J. Jongstraat, maar vader doet 40 jaar in vis. Mocht als 16-jarige geen zwaar werk doen vanwege geconstateerde hartafwijking en moest na de oorlog – na 2 jaar sanatorium – zijn handel weer van de grond af opbouwen.

23 november
Texel Op steenglooiing van Waddendijk nabij gemaal Dijkmanshuizen wordt walrus gesignaleerd. Derde waarneming van walrussen in Nederlandse wateren. Eerste dateert uit 18e eeuw, tweede uit 1926 (Marsdiep).

25 november
Andijk Gedeputeerde dr. ir. J. IJff sluit dijk rond bezink-analysebekken van WRK-III in het IJsselmeer. Ruim 22 miljoen is er al in deze ‘natte polder’ plus 25 ha opgespoten terrein geïnvesteerd.

Abbekerk Pieter Legel is de 2000e inwoner. Burgemeester Krom gaat op kraambezoek en neemt tegelijkertijd spaarbankboekje mee.

26 november
Hoorn Met 40 dienstjaren en ere-medaille in goud van Orde van Oranje Nassau neemt rayon-chef A. C. Brugman afscheid van openbaar streekvervoer in West-Friesland. Begon bij de WACO en kwam via de NACO bij de NZH.

Hoorn Op 55-jarige leeftijd overlijdt Piet Oerlemans, beroepsstraatmuzikant. Van 1970 tot ‘74 maakte deze bekende Hoornse figuur deel uit van de gemeenteraad.

Warmenhuizen Gemeentehuis is na ingrijpende verbouwing heropend. Het werd niet alleen verbouwd, maar ook vergroot. Het gebouw dateert van 1872 en werd in 1950 ook al eens verbouwd.

29 november
Schagen Door het ministerie van CRM zijn van de dertig huisterpen, welke op het grondgebied van Schagen liggen, er elf op de lijst van beschermde monumenten geplaatst. De bekendste van deze kunstmatig opgeworpen woonplaatsen is Avendorp.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.