Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1977 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1977

4 september
Schagen De Doopsgezinden in de regio Schagen hebben weer een predikant. Ds. H. Kossen is in een speciale dienst in de Vermaning als zodanig verwelkomd.

6 september
Onderdijk Aannemersbedrijf Bakker-Van der Klok draagt het nieuwe gemaal van ‘de Vier Noorder Koggen’ over aan plaatselijke commissie van de ruilverkaveling.

8 september
Medemblik Burgemeester Westendorp stelt op nieuwe sportveldencomplex-inaanleg aan Admiraliteitsweg het nieuwe clubgebouw annex kantine van voetbalvereniging MFC officieel in gebruik: door leden in vrije tijd gebouwd.

Limmen Voor tweede jaar in successie legt zuivelfabriek(je) ‘De Vereeniging’ op nationale kaaskeuring beslag op de enige gouden medaille, uitgereikt in de categorie Edammers. C.V. ‘Noord Holland’ wint twee van de vier gouden plakken in de categorie Goudse kaas.

9 september
Westwoud Nieuwe vijfklassige openbare basis- en kleuterschool wordt officieel geopend door de heer J. Vink, chef afd. Voorlichting van de N.S. en ‘de Koppeling’ gedoopt. Als schoolbel fungeert oude bel van boemeltreintje.

Wieringermeer Burgemeester J. F. G. Knorr overhandigt polder-pionier Th. List gemeentelijke erepenning in zilver. Dat gebeurt bij gelegenheid van de opening van de permanente expositie ‘Toen en nu’ in het raadhuis: het verhaal van de Wieringermeer, mede door List ‘verteld’. Ereburger List heeft zijn lezing 161 keer gehouden en stopt er nu mee.

14 september 14 september 1977, tekening: Maarten Oortwijn
Alkmaar Lichtinstallatie van AZ ‘67-stadion wordt officieel ontstoken, waarna première volgt van AZ in het Europese voetbal. In de strijd om de UEFA-beker wordt de ‘voetbal dreumes’ Red Boys uit het Luxemburgse Differdange met 11-1 van het (verlichte) veld gespeeld. Op 2 november eindigt Europese voetbalavontuur voor AZ in stadion van F.C. Barcelona: na het nemen van strafschoppen.

16 september
Enkhuizen Een deel van het voormalige Snouck van Loosenziekenhuis blijft een rol spelen in de gezondheidszorg: als poliklinisch centrum van het Algemeen Streekziekenhuis West-Friesland te Hoorn. Het wordt geopend door prof. dr. H. J. Dokter – what's in a name -, hoogleraar in de huisartsgeneeskunde aan de Rotterdamse Erasmusuniversiteit.

Alkmaar Het produktiebedrijf ‘Neerlandia’-Stompetoren van de C.V. ‘De Combinatie’ wederom winnaar van het kaasmarkt-seizoen en mag de nieuwe ‘Gulden Vlies’-wisselketen één jaar in de prijzenkast zetten. Voor het vijfde jaar in successie.

18 september
Heemskerk In Leids academisch ziekenhuis wordt de Heemskerkse zesling geboren: Priscilla, Ivo, Marella, Patricia, Ramona en Dennis Nijssen. Na een aantal weken overlijdt Dennis.

19 september
Alkmaar Het Petrus Canisius-college bestaat 50 jaar. Hoogtepunten van de festiviteiten: opvoering van de musical ‘Schooltijd’ en reunie van leerlingen uit de periode 1927-'68. President-curator mr. G. A. Jansen op de Haar wordt benoemd tot ridder in de Orde van Sint Sylvester.

22 september
Lelystad Ir. A. de Zeeuw, directeur-generaal voor de landbouw en voedselvoorziening opent het nieuwe Instituut voor Veevoedingsonderzoek ‘Hoorn’, dat – als rijkslandbouwproefstation gesticht – sedert 1890 aan het Keern te Hoorn gevestigd is geweest en eind 1976 naar Oostelijk Flevoland werd verplaatst. Wegens ruimtegebrek in Hoorn. Daarmee kwam ook het einde aan de ‘Proefzuivelboerderij’ die op 20 december 1901 officieel in bedrijf werd gesteld.

Enkhuizen Deze zomer werd Enkhuizen bezocht door 30.000 jachten: een vijfde meer dan in 1976.

24 september
Hoorn De ‘bus van Lindendael’ wordt officieel aan het bestuur overgedragen: verjaardagsgeschenk bij het eerste lustrum van het verpleeghuis.

Haringhuizen Burgemeester L. Hartman opent het nieuwe dorpshuis, ingericht in gebouwtje naast het voormalige café. Het werd geboren uit een initiatief van de inwoners en is ‘De Oude Stal’ gedoopt.

Alkmaar Wethouder G. G. van Manen opent, na een jaar van bouwactiviteit, het overdekte winkelcentrum ‘De Lange Augustijn’, complex van 25 winkeltjes (2000 vierkante meter vloeroppervlakte) op de plaats van het voormalige hoofdkantoor van de Zuivelbank aan de Langestraat.

26 september
Lutjebroek De Sint Odulphus-mavo bestaat 25 jaar. Deze ging op 1 sept. 1952 van start met twee klassen: ondergebracht in het Patronaat en in café ‘de Paus’, in totaal 51 leerlingen. Nu zijn er bijna 650 en de school moest in 1974 uitwijken naar Grootebroek, vanwege ruimtenood.

Koedijk Slopers vinden in oud pandje achter café ‘Het Vergulde Paard’ bij hun arbeid in een kist een deel van het oude archief (begin 19e eeuw) van de voormalige gemeente. Gemeente-archivaris W. A. Fasel van Alkmaar ontfermt zich erover.

29 september
Enkhuizen Na ruim anderhalf jaar van bouwactiviteiten wordt op de plaats van het oude gebouw, in het hartje van de stad, het nieuwe bejaardentehuis ‘St. Nicolaas’ officieel in gebruik genomen.

Blokker Gons Boomkwekerijen kweekt al een eeuw lang bomen. In 1877 begon men met vruchtbomen; nu legt men zich meer toe op het kweken van kleinfruitbomen, zoals bessen en frambozen.

30 september
Winkel De Niedorperhal – een sporthal – wordt door burgemeester A. Anker officieel geopend.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.