Westfries Genootschap
Archivering
Westfries Genootschap Archivering Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Stemmen Molenprijs Lastdrager.

Archivering » Kroniek van West-Friesland » 1978 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1978

1 september
Langedijk Geboorte van ‘Bejo Zaden’ BV; uit samengaan van de gerenommeerde zaadbedrijven Jacob Jong BV te Noord Scharwoude (in 1899 opgericht door Jacob Jong te Noord Scharwoude) en Beemsterboer NV te Warmenhuizen (in 1912 opgericht door Cornelis Beemsterboer, destijds bakker te Zijdewind en in 1917 verplaatst naar Warmenhuizen). Op gebied van kool is Bejo grootste zaadleverancier van West-Europa.

Heerhugowaard Staatssecretaris van C.R.M. mevr. Jeltien Kraayeveld-Wouters stelt in haar woonplaats het nieuwe ontmoetingscentrum ‘De Schakel’ officieel in gebruik. Het ontwerp van het Utrechtse architectenbureau Spruit en De Jong heeft ƒ 2,5 miljoen gekost.

Wognum Wisseling van vierjarige wacht in gemeenteraden. Veel afscheidswoorden en huldigingen. De vertrekkende wethouder S. Th. Bijman wordt benoemd tot ereburger (de derde) van Wognum. Gouden ere-medailles van de Orde van Oranje Nassau waren er o.m. voor de vertrekkende wethouders Jan Kay Vzn. (Twisk-na 16 jaar), J. Broertjes (Abbekerk-16 jaar), P. Koomen (Medemblik-15 jaar: sedert ‘69 al ereburger); Geurt G. van Manen, 8 jaar wethouder van financiën van Alkmaar, ontvangt gouden stadsmedaille.

2 september
Hoorn Het ‘Oude Park’ aan het Achterom: het nieuwe ‘Horna’-biljartcentrum. De in 1933 opgerichte biljartvereniging heeft na vele omzwervingen een goed onderkomen. ‘Eindelijk eens gelijkvloers’, verzucht voorzitter Cor Karels.

Alkmaar Nieuw cultureel centrum ‘De Vest’ houdt, ter kennismaking, open huis. In schouwburg plus parkeergarage is in totaal ƒ 23 miljoen geïnvesteerd. Complex is een ontwerp van architect ir. Fokke van der Scheer te Haarlem. Oud-burgemeester, nu commissaris van de koningin, drs. R. J. de Wit verricht 29 september officiële opening.

8 september 8 september 1978, tekening: Maarten Oortwijn
Wervershoof Commissaris der koningin drs. R. J. de Wit stelt uitbreiding gemeentehuis officieel in gebruik. ‘Oude’ raadhuis, nu onderdak biedend aan dienst Gemeentewerken, kostte in 30er jaren 8 ton, uitbreiding nu ƒ 1,5 miljoen.

Enkhuizen Het zaadbedrijf ‘Royal Sluis’ viert het 110-jarig bestaan en doet dit met haar 600 personeelsleden + ‘aanhang’. Een der hoogtepunten van het feest is een karavaan bussen over de dijk Enkhuizen – Lelystad voor een bezoek aan de Flevohof, gevolgd door een diner.

9 september
Alkmaar Bond van Rundveefokverenigingen in Noord Holland (nog 28 ledenfokverenigingen) recipieert t.g.v. feit dat de Bond op 20 mei 1903 werd opgericht door fokverenigingen Hoogkarspel (1897), Berkhout (1898), Twisk (1899), Oostwoud, Wogmeer, Venhuizen en Wieringerwaard. Bondsvoorzitter Siem Moeyes kondigt trots nieuw Noordhollands produktierecord aan: gemiddelde melkgift per koe (over 82.000 stuks) van 5734 kg. met 4,08% vet en 3,39% eiwit.

Westwoud De heer Jac. Wever wordt gehuldigd: 25 jaar raadslid, 25 jaar wethouder, 25 jaar ‘burgemeester’ van Westwoud.

10 september
Heerhugowaard Fantare ‘Hou en Trouw’, op 1 juni 1908 als r.k. harmoniegezelschap ‘Kunstkring’ geboren, viert 70 jarig bestaan met groot drumbandfeest.

Langedijk Op de baan van ‘De Schelvis’ te Zuid Scharwoude legt G. Kreuk van ‘Niet Klappen’ te Hoogwoud beslag op nationale kolf titel 1978 (met 163 punten).

11 september
Bergen Alhier overlijdt de heer Jac. J. Koeman (89), de kunstschilder, die grote faam verwierf als samensteller van de 12 Verkade-albums welke in de periode 1925-'35 verschenen.

15 september
Koog aan de Zaan Koninklijke Scholten Honig NV failliet verklaard. Nederlandse bedrijven van het KSH-concern waren al door andere ondernemingen overgenomen.

Ursem De banpaal met de eenhoorn op de Walingsdijk is door de bliksem getroffen. Hierbij is het hardsteen van de sokkel vernield. Maar het fabeldier zal worden hersteld en tevens een schilderbeurt ondergaan.

16 september
Opmeer Leden van operettekoor ‘Zang en Vriendschap’ zetten Grietje Schilder (67) uit Hoogwoud in het zonnetje: veertig jaar pianiste bij het koor.

21 september
Hoorn Na ingrijpende verbouwing wordt gemoderniseerde hotel-café-restaurant ‘De Keizerskroon’ als onderdeel van het Rick-restaurantconcern geopend door burgemeester F. Tjaberings, geassisteerd door voorman Dries Reus, die daarmee de kroon op zijn werk zette.

Veenhuizen Café Oly aan de Kerkweg is in ieder geval één jaar voor dorpsgemeenschap behouden als dorpshuis: geëxploiteerd door Stichting Dorpshuis Veenhuizen met financiele steun (ƒ 15.000,-) van gemeente Heerhugowaard.

22 september
Alkmaar Burgemeester C. Roozemond opent nieuwe ‘Coveco’-exportslachterij en verzendgrossierderij op complex van gemeentelijke slachthuis.

23 september
Schagen Directeur B. M. van Niekerk van de Provinciale Sportraad werpt het aan de Ged. Gracht gevestigde nieuwe kantoor van de afd. Noord-Holland-Noord van het Ned. Handbal Verbond officieel open.

26 september
Andijk Via de opvoering van een musical, met burgemeester Wim Veldhuizen in een hoofdrol, wordt nieuwe 5 klassige openbare basisschool ‘De Springplank’ geopend, waarvoor op 1 februari de (officiële) eerste steen werd gelegd door onderwijsinspecteur K. Fielmich.

Den Helder In rehabilitatiegebied ‘de Visbuurt’ begroet directeur C. Sprey van het Provo Waterleidingbedrijf (PWN) de 350.000e klant. De bewoner krijgt als herinneringsgeschenk een scheepsklok.

Alkmaar Via een 0-0 gelijkspel en een 2-0 nederlaag in Engeland wordt AZ'67 door Ispwich Town uit de eerste ronde van het Europa Cuptoernooi voor bekerwinnaars geschoten.

29 september
Opmeer Het produktiebedrijf ‘Aurora’ van de coöp. zuivelonderneming ‘Noord Holland’ wint ‘Het Gulden Vlies’-keten: hoogste wisseltrofee van het Alkmaarse kaasmarktseizoen 1978.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2020 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.