Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1979

3 februari
Nibbixwoud Het dames-zaalhandbalteam van Entius-SEW bereikt via een 7-9 zege op Bornerbroek (eindelijk) de eredivisie.

4 februari
Hoorn Eeuw geleden nam gemeenteraad unanieme besluit om in gebouw van het voormalige College van Gecommitteerde Raden het Westfries Museum in te richten. De kosten van inrichting bedroegen ƒ 863,-. Op 24 juli 1881 meldde notaris J. P. Krabbe uit Semarang zich als de eerste bezoeker.

8 februari
Wognum De ijsclub ‘Wognum’ bestaat 50 jaar, maar viert geen feest. ‘Er zijn gedurende deze echte winter al zó veel activiteiten ontwikkeld!’.br>
9 februari
Hoorn De gevangenis op het Oostereiland – beter bekend als de ‘Krententuin’ bestaat 150 jaar. Het gebouw deed eens dienst als magazijn van de Admiraliteit van Hollands Noorderkwartier.

14 februari
Hoorn Hevige sneeuwstorm (windkracht 9) zorgt wederom voor grote verkeerschaos. Vele wegen stuiven dicht, tal van dorpen in West-Friesland en de Noordkop zijn één dag geïsoleerd. Pas op 2 maart dwingen harde wind en regen (op tal van plaatsen ontstaat grote wateroverlast) de winter '78-79 op de definitieve aftocht: de op 5 na koudste van deze eeuw: na 1947, 1940, 1963, 1942 en 1929.

16 februari
Bovenkarspel Prinses Margriet opent 46e Westfriese Flora, die in het teken staat van 70e verjaardag van koningin Juliana. De ‘Zilveren Tulp’ wordt gewonnen door kweker P. J. Romein uit Wognum. Er komen slechts ruim 8000 bezoekers. Gladde wegen en een tot 22 febr. dicht gesneeuwde dijk Enkhuizen-Lelystad zijn daar mede de oorzaak van.

17 februari
Alkmaar In het Centraal Ziekenhuis, onderdeel van het Medisch Centrum Alkmaar, wordt in laboratorium overdosis radioactieve straling ontdekt. Begin van de isotopen-affaire, die de gemoederen lang in beroering houdt.

19 februari
Onderdijk Een 29 meter lange tunnel verlost de aan de IJsselmeerdijk wonende familie Leo uit sneeuwisolement.

22 februari 28 februari 1979, tekening: Maarten Oortwijn
Grootebroek De fusie van zeven Westfriese veilingen – inclusief nieuwbouw van veilingcomplex aan de Zwaagdijk – komt op losse schroeven te staan. In ledenvergadering van ‘De Tuinbouw’ spreekt 70% van de aanwezige leden zich vóór de fusie uit en dat had minimaal een 75%-meerderheid moeten zijn. In de vergadering van ‘Op Hoop van Zegen’ te Blokker komt fusievoorstel één stem tekort.

23 februari
Zuidermeer Onderwijs-wethouder H. v.d. Pal van Wester-Koggenland opent in St. Bernadetteschool de eerste schoolboekwinkel in West-Friesland.

Wognum Burgemeester drs. C. A. J. Salman volgt de oud-Alkmaarse wethouder G. G. van Maanen op als voorzitter van het Gemeenschappelijk Gasbedrijf Kop Noord Holland.

28 februari
Enkhuizen Burgemeester D. J. Krajenbrink opent in het stadshart (tussen Westerstraat en Torenstraat) op de plaats van de voormalige drukkerij Over de Linden het overdekte winkelcentrum ‘Over de Linden’. Zes middenstandszaken vinden er onderkomen in. Naam ‘Over de Linden’, op deze plaats al 214 jaar met de stad verbonden, blijft hierdoor bewaard.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

26. Jongens, niet zo klammen (ruzie maken)!
Twee klammers, twee schuld.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.