Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1979

2 april
Alkmaar Mr. C. Smal, nestor van de Nederlandse advocaten en nog altijd actief voor de Alkmaarse rechtbank, wordt 90 jaar.

3 april 3 april 1979, tekening: Maarten Oortwijn
Langedijk Kroonprinses Beatrix stelt gerenoveerde en weer als nieuwe Broeker veiling – de wieg van het veilingwezen – in gebruik als museumveiling. Een op schaal na gebouwde maquette krijgt plaatsje in Madurodam.

4 april
Purmerend Burgemeester drs. J. A. C. van Burg opent ‘Willem Eggert City Centrum’. Tien jaar terug begon de kaalslag in de binnenstad. Na tweeeneenhalf jaar bouwen, een investering van vijftig miljoen gulden, openen 54 zaken hun deuren in overdekt winkelcentrum met een oppervlakte van 13.000 vierkante meter plus parkeergarage voor 370 auto's en nog 36 woningen op het dak.

6 april
Schagen Alhier overlijdt Klaas Hindrik Holtrop (70); van 1 november 1942 tot en met 31 oktober 1972 gemeentesecretaris van Schagen, ridder in de Orde van Oranje Nassau.

7 april
Schagerbrug Op het veldencomplex van de handbalvereniging HVS wordt Geert Eerkes – een pupil – gehuldigd als het 10.000e lid van het Noordhollandse Handbalverbond. Het levert Geert een sporttas, een trainingspak en een stel handbal schoenen op.

8 april
Oosthuizen Felle brand verwoest het in het oude NS-station ondergebrachte ‘hart’ van het bedrijf van Kosters Kaasindustrie: een Frico-dochter. Ramp treft bedrijf in het gouden jubileumjaar. Miljoenenschade.

16 april
Hem Cor Dekker (71) dient veiling ‘De Zuiderkogge’ gedurende 45 jaar (op parttime basis) als marktmeester. ‘Ik heb in mijn hele leven nog nooit zachtjes gelopen en ik zou dit voor noppes willen doen’.

21 april
Avenhorn De heer H. Kooyenga, 40 jaar chauffeur bij het Internationale Transportbedrijf Simon Laan, ontvangt eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau.

22 april
Medemblik Organist Jan de Greeuw (sinds 1 juni 1945) van de Bonifaciuskerk heeft een vrije dag. Hij wordt gehuldigd, omdat hij 40 jaar geleden zijn carrière als kerkorganist begon in de evangelisch-lutherse kerk aan de Westerhaven.

27 april
Haarlem Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit komt als ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw uit de ‘lintjesregen’ te voorschijn. Tot ridder in de Orde van Oranje Nassau worden benoemd gemeentesecretaris (sinds 1962) mr. A. P. Punt van Hoorn en de per 1 april uitgeluide directeur van het (gemeentelijke) projectbureau Hoorn, ing. N. J. (Koos) Groot.

Hoogkarspel De Laurentiuskerk bestaat 50 jaar. De parochianen willen als geschenk nieuwe glas-in-loodramen aanbieden. Daarvoor gaat men de gelden bijeen brengen: o.a. via een kerkeveiling.

29 april
Nibbixwoud Jac. J. Vriend (69) viert gouden jubileum als organist van het parochiële kerkkoor: is tevens al 38 jaar dirigent van tal van koren. Hij wordt o.m. onderscheiden met ere-medaille in goud van de Orde van Oranje Nassau en de pauselijke Pro Ecclesia et Pontifice.

30 april
Beemster Burgemeester F. Kloeke wordt – als ridder in de Orde van Oranje Nassau – met pensioen uitgeluid. Hij kwam in oktober 1961. Daarvoor was hij 16 jaar eerste burger van Wieringerwaard.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.