Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1979

1 juni
Westerblokker Na een restauratieperiode van 3 jaar – totale kosten ruim ƒ 1,25 miljoen staat Ned. herv. kerk er weer als nieuw bij. Gebouw heeft multifunctionele bestemming gekregen. Bij de restauratie gevonden sarcofaag van omstreeks het jaar 1000 is vòòr de uit 1657 daterende preekstoel ingelegd.

2 juni 1 juni 1979, tekening: Maarten Oortwijn
Alkmaar De molen ‘De Viaan’, die mede hielp de Bergermeer droog te houden, bestaat 400 jaar.

5 juni
Hoorn Minister Ginjaar (Volksgezondheid en Milieuhygiène) stelt het nieuwe ‘Witte Badhuis’ aan de Westerdijk, voorzien van energiebesparende voorzieningen als zonnecollectoren, afdekdekens en warmtepompen, officieel in gebruik. Een nationale primeur.

Midwoud Ambtenaren van de gemeente Noorder-Koggenland zitten voor het eerst onder één dak: in nieuw gebouwde (tijdelijke) secretarie aan de Tripkouw. Raadszaal in voormalige gemeentehuis van Opperdoes blijft voorlopig dienst doen.

10 juni
Nibbixwoud SEW-dameshandbalteam verovert tweede nationale veldtitel. De eerste keer gebeurde dat in 1976. Succes voor trainer Jan Koopen.

11 juni
Hoorn De volledige collectie Grooss, bestaande uit kostbaar porselein, is thans eigendom van het Westfries Museum. De collectie Kerkmeyer, eens gelegateerd aan de Openbare Bibliotheek, gaat naar de Regionale Archiefdienst van West-Friesland. Collectie omvat 140 boeken uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

13 juni
Blokker Het St. Josephpark bestaat een kwart eeuw. Dag vol festiviteiten, met als hoogtepunt het bericht van goedkeuring door Ged. Staten voor nieuwbouw en uitbreiding van het bejaardentehuis.

16 juni
Zaanstad In Arie Lems (50), lid van de PvdA en tot dan burgemeester van Schiedam, begroet Zaanstad nieuwe eerste burger.

18 juni
Medemblik Het ‘Wapen van Medemblik’ van de gebr. Fit wordt vergroot met nieuwe hotelaccomodatie: 24 kamers met in totaal 53 bedden. Uitbreiding aan het beschermde stadsgezicht van de Oosterhaven vergde investering van ongeveer ƒ 2,5 miljoen.

19 juni
Wormer In Ermelo overlijdt Amelius Loggers (69): van 1 aug. 1946 tot 1 juli ‘75 burgemeester van de gemeente Wormer. In die periode nam het inwonertal toe van 5.500 tot 11.000. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

20 juni
Zwaag In de bestuurskamer van ‘Bangert en Omstreken’ wordt onder het toeziend oog van de notarissen B. Schreurs en N. van Duin de coöp. veilingvereniging West-Friesland Oost (WFO) officieel opgericht. Voorzitter R. de Hart en secretaris H. Wildoër tekenen de acte. Per 1 juli komen de veilingen te Opperdoes, Avenhorn, Zwaag, Blokker, Grootebroek en Purmerend onder beheer van het WFO-bestuur. Veiling ‘De Zuiderkogge’ te Hem heeft – ongemerkt – op 23 mei de laatste veildag gehouden.

23 juni
Medemblik Garage Boekel zet na 50 jaar punt achter ziekenvervoer. Zij versleet in die jaren 4 ambulances. Laatste daad van het echtpaar Boekel: het ophalen van een nieuwe ambulance (met hartbewaking), die bij garage Hart wordt gestationeerd. Herman en Annie Boekel ontvangen zilveren erepenning van Medemblik en de SOW-herinneringsmedaille.

24 juni
Andijk Cor Droog blaast – op trompet, later op piston – 50 jaar partij mee bij muziekvereniging ‘Excelsior’ en ontvangt daarvoor de zilveren erespeld van de vereniging en de gouden van de Bond.

26 juni
Bergen Uit handen van prins Bernhard ontvangt Joh. J. Schilstra, auteur van o.m. ‘In de ban van de dijk’, ‘Schermerland’, ‘Wie water deert’ en ‘Dit land boven het IJ’, de ‘Zilveren Anjer’.

Opperdoes Met het binnendragen van de uit 1882 daterende Kanselbijbel stelt de 86-jarige H. Vijn Azn. (oudste bezoekende kerkelid) de verbouwde en vergrote chr. geref. kerk aan het Noorderpad in gebruik. De uit 1936 daterende kerk telt nu 350 zitplaatsen. De totale kosten – ruim drie ton – worden door de gemeente zelf gefinancierd. De 73-jarige ds. J. Kampman, die in 1936 de eerste steen voor de kerk legde, is eregast bij de plechtigheid.

28 juni
Andijk De in 1927 gemaakte ‘Wieg van de Zuiderzeewerken’, de Proefpolder, heeft nu officieel recreatieve bestemming. Burgemeester Veldhuizen opent ‘Buitenplaats Het Grootslag’, complex met 280 recreatiebungalows, zwembad, tennisbanen en hoofdgebouw met winkel en restaurant.

29 juni
Berkhout De heer Jan W. Reus (CDA) moet om gezondheidsredenen voortijdig afhaken als wethouder en gaat als eerste ereburger van de gemeente Wester-Koggenland de geschiedenis in. Hij begon zijn carrière als gemeentebestuurder in 1958: als raadslid – en meteen als wethouder – van Berkhout.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.