Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1979

1 augustus
Van Ewijcksluis. Echtpaar Brandenburg (resp. schoolhoofd en onderwijzeres) verlaat het uit 1888 daterende tweemansschooltje aan de Zwinweg. Kinderen uit Van Ewijcksluis en de Oostpolder moeten nu naar de basischool in Kleine Sluis.

2 augustus
Wervershoof Felle brand – vermoedelijk het werk van een pyromaan – verwoest café/restaurant ‘De Roos’, tegenover de r.k. kerk aan de Dorpsstraat.

5 augustus
Alkmaar Mej. Maartje Zwaan (86) is niet meer. Zij schreef vele – nimmer uitgegeven – gedichten en 40 jaar maakte zij een speciaal ‘8 oktober-lied’.

7 augustus
Sint Pancras Alhier overlijdt Har Scheepens (68): van 1942 tot 1972 leraar Nederlands aan de RHBS te Alkmaar: tevens auteur van een tiental romans.

8 augustus
Dokter Alle Lucius van de Sluis (83) sterft ‘in het harnas’. In december 1924 vestigde hij zich in Schagen: als vertegenwoordiger van de derde generatie. Zijn grootvader begon de praktijk in 1834. Twee vertegenwoordigers van de vierde generatie zetten de praktijk voort.

11 augustus 11 augustus 1979, tekening: Maarten Oortwijn
Middelie De in 1650 door Peter Hemonie gegoten 650 kilo wegende klok, afkomstig uit de toren van de in 1968 gesloopte Ned. hervormde kerk, heeft plaats gekregen in op initiatief van de Dorpsraad op het kerkhof gebouwde houten klokkestoel met stolpdak.

Enkhuizen Vijfentwintig jaar geleden betrokken de eerste bewoners het ‘Enkhuizen buiten de wallen’. Die eerste bewoonde huizen stonden aan de Asterstraat en nog altijd wonen er enkele ‘eerstelingen’.

12 augustus
Alkmaar Met haar geboorte brengt Vanessa Lichtendahl (Melis Stokelaan 147) het inwonertal van de gemeente op 70.000.

15 augustus
Schagen In zijn woning overlijdt plotseling Willem Leendert Correljé (74): van 1946 tot 1970 burgemeester-secretaris van de gemeente Callantsoog, ridder in de Orde van Oranje Nassau.

16 augustus
Alkmaar De befaamde ‘Oterleker brandweerstaf’ is in bezit van de Alkmaarse vrijwillige brandweer, die het eeuwfeest viert. Korps heeft de staf zichzelf – voor hoe lang? – cadeau gedaan.

23 augustus
Avenhorn Banpaal op de Walingsdijk, door de bliksem beschadigd, is door ‘Noordhollands Noorderkwartier’ hersteld.

25 augustus
Den Helder Het opleidingsinstituut van de Koninklijke Marine bestaat 150 jaar. Het ging in Medemblik van start en ter herdenking wordt estafette-roeitocht Medemblik-Den Helder gehouden.

27 augustus
Alkmaar Mevr. G. A. A. Holzmuller-Teengs (80), van 1949 tot 1970 lid van de gemeenteraad (voor de VVD) en tot op hoge leeftijd actief op sociaal- en cultureel terrein ontvangt als eerste Alkmaars nieuw ingestelde en hoogste onderscheiding: het ‘Gouden Stadszegel’.

29 augustus
Schagen Zuster Petria, 65 jaar geleden als Veronica Buis in Westerblokker geboren, neemt afscheid als directrice van de bejaardenstichting ‘Christoffelhof’. Na 112 jaar, per 1 oktober 1867 kwamen de Zusters der Liefde uit Tilburg in Schagen, komt de r.k. bejaardenzorg in handen van een ‘leek’, de heer G. J. Groot.

30 augustus
Grootebroek Jos M. Morsink (55), adjunct-directeur van ‘De Tuinbouw’, draait 40 jaar mee in het Westfriese turbulente tuinbouwwereldje. Hij begon zijn carrière als hulpje van zijn vader bij veiling ‘De Eendracht’ te Hoogkarspel (de ‘Morsink-veiling’), in 1951 werd Joop daarvan directeur, per 1 januari 1966 ging hij – via fusie – over naar ‘De Tuinbouw’.

Warmenhuizen De 32-jarige timmerman Matthé Pronk (vader van 3 kinderen) behaalt op de baan van het Olympisch Stadion (A'dam) de wereldtitel bij de amateur-stayers.

Wognum In het Hoornse Sint Jans Gasthuis ziet Ingeborg Helena Afra Hoogewerf om 15.05 uur het levenslicht. Deze Wognumse brengt het inwonertal van het SOW-gebied op 150.000: geschenken en de bronzen SOW-penning vormen haar welkom.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.