Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1979

2 september
Middenmeer Pater P. Th. van Kampen neemt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid van zijn parochie Wieringermeer en wordt opgevolgd door pater J. J. Geurts. Sinds 1957 maakt Van Kampen deel uit van het bestuur van ons genootschap.

Berkhout Op de baan van ‘De Ridder Sint Joris’ verovert Annie Maars-v.d. Oord uit Oudkarspel haar vijfde nationale kolftitel.

3 september
Alkmaar Op 79-jarige leeftijd overlijdt Piet Kroon, alias Kees Stet.

Wervershoof Burgermeester Han Meijer opent openbare kleuterschool waarin mevr. M. C. Hemstede, als leidster, de zorg over 6 kleuters heeft. Na 16 jaar is het openbaar onderwijs terug in de gemeente. De o.l. school ging in 1963 dicht.

5 september
Heerhugowaard In polderhuis annex gemaal aan de Huigendijk opent Gedeputeerde drs. Van Dis het poldermuseum. Initatief van de Stichting ‘Den Huygen Dijck’, waarmee de 350-jarige geschiedenis van de polder (als zelfstandig waterschap) tot leven wordt gebracht.

8 september
Alkmaar De Alkmaarse IJzer- en Metaalgieterij, beter bekend als ‘Machinefabriek Alkmaar’ (sedert 15 juni 1960 een Philipsdochter) viert het eeuwfeest. Met ca. 250 werknemers Alkmaars grootste werkgever. Bedrijf werd als ijzergieterij in Den Helder opgericht en in 1879 naar Alkmaar verplaatst.

Westwoud Op de vijfjaarlijkse ‘nationale’ van het Kon. Ned. Rundveestamboek te Utrecht wint fokker Herke Jongert met de ruim 6-jarige Pan 55 (pref. ID-dochter Meibloem 138 de enige gouden kampioensmedaille voor Noord Holland.

11 september
Heerhugowaard Jaap C. van Langen (61), de 24e en laatste dijkgraaf van de polder Heerhugowaard wordt in het kader van de festiviteiten rond het 350-jarig bestaan van de polder onderscheiden met de gouden eremedaille van de gemeente.

Berkhout Op de baan van ‘De Ridder Sint Joris’ legt Jn. Kostelijk van de vereniging ‘Op Maat’ uit Zuid Scharwoude beslag op de nationale kolf titel 1979: met 165 punten.

13 september
Hoorn Bij graafwerkzaamheden in de Peperstraat worden vijf moutkelders van de bierbrouwerij ‘De Pauw’ uit de 17e eeuw gevonden.

16 september
Westwoud Bij wedstrijden in Purmerend legt de touwtrekvereniging ‘De Lindeboom’ in de 480 kg.-klasse, als eerste Westfriese team, beslag op de provinciale kampioenstitel.

Langedijk Gymnastiekvereniging DVV (ruim 500 leden) 60 jaar geleden als turnvereniging Pius X opgericht: met 31 leden, die 20 cent contributie per maand betaalden. In 1925 werd de naam DVV ingevoerd.

18 september
Oosthuizen Burgemeester J. Schoon (57) van Zeevang viert zijn 40-jarig jubileum in overheidsdienst. Geboren en getogen in Kwadijk heeft hij al die jaren in de Zeevang doorgebracht: in 1959 werd hij burgermeester van Oosthuizen, in ‘68 kreeg hij Beets er bij en per 1 aug. ‘70 werd ‘ie het van de toen nieuw gevormde gemeente Zeevang.

Bergen Gemeente-secretaris W. Schotten viert zijn 40-jarig jubileum in overheidsdienst en ontvangt gouden erepenning van de gemeente.

20 september
Opmeer Directeur Arie J. Bouma (samen met wijlen B. Geels stichtte hij in 1963 de school) wordt door de ‘Edmar Vergouwen’-mavo hartelijk uitgeluid. Hij wordt opgevolgd door de heer G. Jak. De heer Bouma begint in Opmeer een advokatenpraktijk: onlangs voltooide hij de rechtenstudie.

21 september
Alkmaar C.V. ‘Noord Holland’ produktiebedrijf ‘Excelsior’ te Heerhugowaard wint ‘Gulden Vlies’-wisselketen: hoogste trofee van kaasmarktseizoen 1979.

Opmeer Directeur H. Ruygh van het CV ‘Noord Holland’-produktiebedrijf ‘Aurora’ legt op het in Gouda gehouden 20e nationale kaaskeurconcours beslag op de eerste prijs: de gouden kaasboor.

22 september
Schagen Toneelvereniging OZOS heeft na 4 jaar doe-het-zelf-arbeid eigen home. Burgemeester De Wilde opent in voormalige LTS-gebouw het Scagon-theatertje.

25 september
Wijdenes Verbouwde gymnastieklokaal heeft nieuwe bestemming: onderkomen van muziekvereniging ‘Ons Genoegen’, bibliotheek en peuterspeelzaal. De heer S. Slagter (80) en al 60 jaar lid van ‘Ons Genoegen’ onthult samen met peuter Edo Rooker (3) het naambord: ‘De Driesprong’.

28 september
Stede Broec Gemeentesecretaris Dirk Bakker (59) neemt afscheid en wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Lutjebroeker tuinderszoon werd 37 jaar geleden benoemd tot ambtenaar sociale zaken ter secretarie van Grootebroek en per 16 oktober 1961 tot gemeentesecretaris. Zijn opvolger: de heer W. A. de Weijer.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.