Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1979

1 november
Waarland Met een eucharistieviering, gecelebreerd door mgr. Zwartkruis, bisschop van Haarlem, wordt het 60-jarig bestaan van de St. Wulfram-parochie herdacht. Als ‘bouwpastoor’ was op 18 oktober 1918 de 21-jarige kapelaan J. J. Vollering benoemd. Op 19 juni 1922 kon de St. Wulframkerk door mgr. Callier, bisschop van Haarlem, worden ingezegend.

3 november
Venhuizen Gemeentesecretaris Henk de Jong viert onder grote belangstelling zijn 57e verjaardag en zijn 40-jarig jubileum als werknemer (sedert 1967 als secretaris) van de gemeente.

4 november
Lutjebroek Musicus Cor Sijm, 50 jaar actief in de regio en 45 jaar organist en dirigent van het kerkkoor van de St. Cecilia-parochie ontvangt de pauselijke onderscheiding Pro Ecclisia et Pontifice.

9 november
Twisk De band tussen het (koninklijke) fanfarekorps ‘West-Frisia’ en de dirigentenfamilie Koolhaas wordt verbroken. In 1898 richtte Barend Koolhaas het korps op, zijn zoon Daan volgde hem in 1907 op als dirigent. Deze maakte – als dirigent – in 1932 plaats voor zijn zoon Barend en die gaf in 1964 de stok weer over aan diens zoon Daan. Verschil van muzikaal inzicht tussen leden en dirigent veroorzaakte de breuk. De nieuwe dirigent heet W. Zwaan.

12 november
Hoorn Margreet van Hoorn overhandigt burgemeester Tjaberings eerste exemplaar van haar 25e roman: ‘Bij het wijken van de nevel’.

26 november 26 november 1979, tekening: Maarten Oortwijn
Nieuwe Niedorp CRM-staatssecretaris Jeltien KraaijeveldWouters opent de openbare bibliotheek ‘Niedorp’. In het gebouw aan de Meet, een ontwerp van architect Maarten van Wensveen, is een uit 1970 daterend plan gerealiseerd. De bibliobus kan de gemeente uit.

27 november
Bergen In zijn woonplaats overlijdt de in Broek op Langedijk geboren musicus Herman Zaal (75). Zijn leven was muziek. Hij was o.m. koordirigent van ‘Toonkunst’-Alkmaar en ‘Sappho’-Hoorn.

29 november
Westerblokker Oud -burgemeester Lemmens opent het nieuwe winkelcentrum ‘De Beurs’, zes zaken op een totale vloeroppervlakte van 1250 m², tegenover ‘Het Gouden Hoofd’. Het centrum, naar een ontwerp van het bureau Vink, v.d. Kuilen, Klein en Haffmann BV in Amsterdam, heeft ƒ 1,7 miljoen gekost.

Zwaagdijk West. Groot feest, omdat 50 jaar geleden de r.k. kerk in gebruik werd genomen. Als noodkerk. Het pyramidevormige gebouw is nimmer uitgebreid, zoals de bedoeling was. Het is een ‘halve’ kerk gebleven: groot genoeg. De nieuwe parochie H. Jacobus de Meerdere werd pas in 1948 zelfstandig, maar in 1971 – moest bij gebrek aan priesters – weer een samenwerkingsverband met Zwaag worden aangegaan.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

484. Aan de lucht te zien kon 't morgen wel 'ns snei-jagen (sneeuwen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.