Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1979 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1979

1 december
Zijpe In (nu oud-) gemeentesecretaris J. Gutker van Enkhuizen (44 en lid van de PvdA) begroet gemeente nieuwe eerste burger als opvolger van de VVD'er drs. G. J. Glijnis.

Sint Maarten De heer P. Veenhouwer (39, lid van de VVD) mag zich burgemeester van deze gemeente noemen: als opvolger van zijn politieke geestverwant W. Cattel. In 1975 kwam hij als wnd. secretaris naar de voormalige gemeente Zwaag.

Twisk Dokter P. J. Bos, 25 jaar leider van de EHBO-cursussen in Opperdoes en Twisk, ontvangt zilveren ‘Dr. C. B. Tilanus jr.’ legpenning.

Enkhuizen De stad telt 15.000 inwoners. Hung Wah Tang maakte met zijn geboorte dit ronde getal vol: een jongetje wiens ouders uit Hongkong kwamen. Burgemeester Krajenbrink bracht hem zijn eerste spaargeld in de vorm van een spaarbankboekje.

13 december
Niedorp Dijkgraaf Hendrik Kriller (70) van de Niedorper Kogge wordt hartelijk uitgeluid als ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Wognum Burgemeester drs. C. A. J. Salman opent in het hart van het dorp het nieuwe winkelcentrum ‘Boogerd’, nieuw onderkomen voor 7 middenstanders.

14 december
Enkhuizen President-directeur Simon J. Sluis van het zaadconcern Royal Sluis viert zijn 40-jarig dienst jubileum en wordt benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Anna Paulowna Alhier overlijdt plotseling mr. dr. Hendrik Jonker Hzn. (66) Van 1946 tot ‘66 maakte hij deel uit van het gemeentebestuur: van 1946 tot ‘66 als wethouder. Hij heeft veel gedaan voor de lokale geschiedschrijving. Was ridder in de Orde van Oranje Nassau en ereburger van de gemeente Anna Paulowna.

15 december
Egmond Ten zuiden van Egmond aan Zee spoelt een ca. 35 ton wegende dode potvis aan. Het dier, een mannetje, was 15,4 meter lang en de 48e, die sedert de 12e eeuw door westerstorm op onze kust werd gedeponeerd.

16 december
Abbekerk Honderd jaar geleden wordt in Lambertschaag ‘een vereeniging IJsclub opgerigt’, waarvan de naam op 19 januari 1893 wordt gewijzigd in IJsclub Abbekerk. Het eeuwfeest wordt – zonder ijs – gevierd.

19 december
Enkhuizen Aan de witte muur van de burgerzaal in het stadhuis wordt Potters schilderij de ‘Zwijnenjacht’ onthuld: op de plaats waar eens Potters ‘Berejacht’ hing.

20 december
Langedijk Directeur G. J. G. van der Linde van de openbare Mavo viert zijn 40-jarig onderwijs jubileum en vertrekt meteen met pensioen.

Uitgeest De luchtbrug, die toegang geeft tot het perron van het N.S.-station (de ‘brug der zuchten’) wordt aan het reizigersverkeer onttrokken.

Opmeer De Coöp. zuivelonderneming ‘Noord Holland’ viert de laatste dag van haar zelfstandig bestaan, dat op 27 april 1968 via een grote fusie begon. De 2 jaar geleden begonnen ‘verloving’ met de CMC heeft een huwelijk – een samengaan opgeleverd en de hoofdzetel is nu het Zuidhollandse Woerden.

22 december
Alkmaar Ir. Eltjo Helenius Gastman (65), sinds mei 1958 directeur van de rijksmiddelbare landbouwschool te Alkmaar (daarvoor nog drie jaar in Schagen), drukt bij zijn afscheid ruim 1.000 handen.

24 december
Wieringerwaard Precies 100 jaar terug ging IJsclub Wieringerwaard met 30 leden van start. Er zijn er nu 420. De bekendste is erelid Ard Schenk, de ex wereld- en Olympisch schaatskampioen. Uniek feit: de vereniging bezit alle notulenboeken nog.

28 december
Wervershoof Coöp. veilingvereniging ‘West-Friesland oost’ (WFO) is eigenaresse geworden van 44,5 ha. grond aan de westzijde van de Tolweg, nabij Zwaagdijk. Hier moet nieuwe mammoetveiling worden gebouwd.

29 december
Alkmaar De Bathbrug, historische ophaalbrug over de Mient nabij de Waag, bezwijkt onder 10-tons lading van een vrachtauto. De houten brug kon maximaal 1.700 kg hebben.

Oudesluis De gemeente Zijpe telt 9.000 inwoners. Mandy Ketting (Akker 21) brengt met haar geboorte de gemeente op dit inwonertal.

31 december
Hoogkarspel Na één jaar houdt de gemeente Bangert op te bestaan: de gemeente Drechterland komt er voor terug. Slechts 144 Nederlanders mogen zich Bangerters noemen. Zij werden in dat ene jaar van het bestaan van Bangert in deze gemeente geboren.

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.