Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1980

1 februari
Alkmaar Mr. H. C. Dubbeldam – sinds 1 mei 1971 secretaris – viert zijn zilveren jubileum bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Hol1ands Noorderkwartier.

4 februari
Alkmaar Op het NS-station wordt het nieuwe derde perron in gebruik genomen. Al het oude wordt weer nieuw. Vroeger was er immers ook al een derde perron: met de Berger Bello.

5 februari
Warmenhuizen Bevelvoerder J. Mijlhof van het vrijwillige brandweerkorps ‘Actief wordt na 32 dienstjaren uitgezwaaid: met vele geschenken en het zilveren brandweerinsigne. Hij wordt opgevolgd door A. Pronk.

Wognum Het ‘Klein Mannenkoor’ wordt omgedoopt in ‘Wognums Mannenkoor’ en bestaat uit 32 leden. Dirigent is de heer J. J. Stam.

6 februari
Schagen Honderd jaar geleden richtte pastoor Christoforus Philippona de niet-parochiale afdeling Schagen van de St. Gregoriusvereniging op: de basis voor 100 jaar koorzang. Er werd gestart met 23 leden-zangers, in 1965 traden voor het eerst dames tot het parochiekoor toe, thans zijn er (o.l.v. dirigent Gerard Beemster) 51 leden.

8 februari
Blokker Op 84-jarige leeftijd overlijdt Arie Ruyter: met zijn broer Kees grondlegger van het fokbedrijf ‘De Woudhoeve’ en van 8 dec. 1928 tot 17 mei 1974 directeur van de ‘Wederkeerige Waarborgmaatschappij van 1922’ (Benningbroek).

9 februari
Twisk Ter ‘verheffing van den gemenen man’ richt een groepje notabelen (o.m. dominé S. Hoekstra, hoofdonderwijzer P. Bobeldijk en burgemeester K. Zijp) 125 jaar geleden het departement van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen op.

Venhuizen Op ‘De Zonnehoeve’, het bedrijf van fokker Cees Vis, wordt de Blitsaerd Keimpe (pref. D – dochter Minke 46 gehuldigd: als honderdste 100.000 kg. – koe in Noord Holland.

11 februari
Alkmaar Alhier overlijdt mej. A. M. Holle (85), oud-onderwijzeres. De specifieke manier van lesgeven bezorgde haar leerlingen de naam van ‘Holle-kinderen’. Meer dan 2000 jongens en meisjes heeft zij onder haar hoede gehad.

15 februari
Bovenkarspel Landdrost Han Lammers van de Zuidelijke IJsselmeerpolders opent de 47e Westfriese Flora, die in het teken staat van het oude Griekse Olympia. Kosters Bloembollenpakkethandel te Westwoud wint de ‘Zilveren Tulp’. De Flora trekt 134.000 bezoekers: een nieuw record.

16 februari
Langedijk Met haar geboorte brengt Alice Maria Christina van Kleef (Korte Weide 214, Zuid-Scharwoude) het inwonertal van de gemeente op 13.000.

20 februari
Alkmaar Op 59-jarige leeftijd overlijdt plotseling ir. H. M. Spaltman: chef van de stedebouwkundige dienst van Openbare Werken.

22 februari 28 februari 1980, tekening: Maarten Oortwijn
Schagen Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit installeert de gewestraad ‘Gewest Kop van Noord Holland’, vrucht van 20 jaar intergemeentelijke samenwerkmg. Burgemeester A. Anker van Niedorp treedt als voorzitter op.

24 februari
Hoorn In de Noorderkerk houdt ds. A. Spaargaren zijn afscheidspredikatie. Hij vertrekt naar Geertruidenberg. Hij is een aantal jaren als ziekenpastor verbonden geweest aan ‘Lindendael’ en het Streekziekenhuis.

28 februari
Hoorn Gedeputeerde Cees Korver stelt het wijkcentrum ‘Huesmolen’ – het sociaal culturele hart van de nieuwe stadswijk Risdam, waarin ƒ 4,5 miljoen is geïnvesteerd – officieel in gebruik.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.