Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1980

1 maart
Zwaag Met vijf maanden vertraging – als gevolg van de brand in augustus ‘79 – opent Hoorns burgemeester F. Tjaberings de sporthal, waarvan de totale kosten ƒ 1,65 miljoen hebben bedragen.

6 maart
Oosterleek Het hele dorp vlagt. Mevr. A. Balk-Smit, bewoonster van het oudste huis van het dorp, viert haar honderdste verjaardag. Dat doet ze in het Streekziekenhuis. Zij krijgt o.m. een oorkonde met daarop de namen van al1e dorpsbewoners, alsmede een serenade van de fanfare.

7 maart
Hoorn De Scholengemeenschap ‘Copernicus’ krijgt toestemming om te starten met een atheneum-afdeling.

Heiloo Rector Joan Bertrand van Onze Lieve Vrouwe ter Nood herdenkt zijn 40-jarig priesterschap. Na zijn inwijding studeerde hij Nederlands en van zijn hand verschenen al vele werken. Tweemaal wees hij een professoraat af. Hij verkoos in Heiloo te blijven.

12 maart
Dirkshorn Vijfenzeventig jaar geleden richtte P. Kuin de gymnastiekvereniging ‘Uitspanning door inspanning’ (UDI) op. Er wordt gestart met 20 jongens. Op 12 november 1933 volgt de fusie met ‘Willen is kunnen’ (WIK) uit Stroet. UDI-WIK viert haar 75-jarig bestaan met ruim 150 leden, een receptie en een feestelijke uitvoering.

14 maart
Alkmaar Burgemeester C. M. L. Roozemond opent het nieuwe districtskantoor van de NMB, dat naar een ontwerp van architect Anton van Heel langs de Bergerweg is gebouwd.

Volendam In hotel ‘Spaander’ wordt definitief afscheid genomen van de in 1965 opgerichte, vijf man sterke popgroep ‘The Cats’.

18 maart
Schagen De collectie Staverman, een unieke verzameling voorwerpen betrekking hebbend op de (ambachtelijke) bereiding van kaas, die van 1972 tot ‘79 te pronk stond in het door de Stichting ‘Nederlands Kaasmuseum’ aan de Hoep beheerde museum, wordt gekocht door de Stichting ‘Flevohof’ en blijft daarmee voor ons land behouden.

19 maart
Edam Wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd wordt hoogheemraad Fulps Berkhouwer (uit Langedijk) uitgezwaaid: met de zilveren penning van Uitwaterende Sluizen.

20 maart 20 maart 1980, tekening: Maarten Oortwijn
De Rijp Na een restauratieperiode van 2½ jaar – het realiseren van het door het Zaandamse architectenbureau Schipper opgestelde plan vergde circa ƒ 3 miljoen – wordt de monumentale Ned. herv. kerk weer als nieuw in gebruik gesteld.

Medemblik Gemoderniseeerde Scala-theater heropent. Medemblik heeft weer een bioscoop: dank zij de exploitanten Corry Stevens en Ria Gerritsma.

22 maart
Beemster Mede-oprichter (in 1947) van de Stichting ‘Beemster Gemeenschap’ A. C. Bakker (sinds 1961 voorzitter) gaat ‘met pensioen’ en ontvangt – als eerste – o.m. de nieuwe gemeentelijke onderscheiding: de ‘Beemster tegel’.

24 maart
Enkhuizen Directeur S. K. P. Groot van de Kon. Zaadteelt en Zaadhandel Sluis en Groot neemt na 37 dienstjaren afscheid. Zijn laatste klus: het slaan van de eerste paal voor een nieuw magazijn.

Den Helder Op 84-jarige leeftijd overlijdt Pieter Simon van der Vaart: van 1932 tot ‘66 wethouder, als zodanig bouwer en nadien ook nog ereburger van Den Helder. Vooraanstaand PvdA-bestuurder in de jaren zestig.

26 maart
Barsingerhorn In ‘De Fortuin’ werd 75 jaar geleden de ‘Bond van Gymnastiekverenigingen in de Kop van Noord Holland’ opgericht. Thans overkoepelt de turnkring ‘Hollands Noorderkwartier’ 35 verenigingen met zo'n 15.000 leden. Bestuur krijgt o.m. een nieuwe vlag aangeboden.

27 maart
Opperdoes Mevr. Anny Zwaan (60), Nederlands eerste vrouwelijke gemeentesecretaris (sinds 1972: eerst van Opperdoes, sedert 1-1-'79 van Noorder-Koggenland) gaat met pensioen: 42 jaar terug stapte zij het secretarie van Opperdoes bmnen. Zij ontvangt gouden zegelring met het (nieuwe) wapen van Noorder-Koggenland. Haar opvolger (per 1 april): de heer C. R. Bruin (41), tot dan chef alg. zaken van de gemeente Graft-De Rijp.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.