Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1980

1 juni
Hoorn Gemeentesecretaris mr. A. P. (Toon) Punt (sinds 1962) gaat met pensioen en wordt opgevolgd door A. G. M. Mok (47): tot dan gemeentesecretaris van Castricum.

Zuidermeer De parochie ‘Onze Lieve Vrouwe van Lourdes’ bestaat 50 jaar en tijdens de festiviteiten wordt Jan Klaver (Baarsdorpermeer) onderscheiden met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Met ruim 400 parochianen is het de op één na kleinste parochie in het dekenaat Hoorn.

5 juni
Hoorn Het hoogste punt van de restauratie van de Oosterkerk is bereikt. Burgemeester Tjaberings plaatst een windvaan op de spits.

7 juni
Nibbixwoud Het dameshandbalteam van Entius SEW prolongeert nationale veldhandbaltitel en gaat zich nu verder op het zaalhandbal concentreren.

9 juni
Enkhuizen De gemeente is eigenaresse geworden van het Weeshuis. Het bureau Gemeentewerken zal er in worden gehuisvest. Hiermee is een einde gekomen aan 430 jaar particuliere kinderverzorging. De kinderen – geen wezen – worden in gewone huizen ondergebracht.

10 juni
Stede Broec CRM-staatssecretaris G. Wallis de Vries opent IVN-bezoekerscentrum in het Streekbos-in-aanleg met een oppervlakte van 56 ha. Het centrum wordt door vrijwilligers van het IVN-West Friesland gerund.

11 juni
Wervershoof Minister dr. L. Ginjaar (Volksgezondheid en milieuhygiëne) stelt de RZI voor oostelijk West-Friesland officieel in werking. De installatie heeft een voorlopige capaciteit van 100.000 i.e., welke nog voor 70 procent wordt gebruikt. Andijk is de enige gemeente, die gereed is met haar riolering. Totale investering in de RZI en leidingen: bijna ƒ 57 miljoen.

Schagen Fotograaf Lubert Niestadt (66), persfotograaf voor o.m. de Schager Courant, hanteert 50 jaar de camera en wordt gehuldigd.

13 juni
Hoorn Directeur W. Palenstijn (65) neemt afscheid van het ziekenfonds ‘West-Friesland’, waarmee hij sedert 1 november 1941 verbonden is geweest. Hij wordt opgevolgd door A. Vergeest uit Hoogkarspel.

17 juni
Hoorn CRM-staatssecretaris G. C. Wallis de Vries heropent de door het aannemersbedrijf Kaat geheel gerestaureerde, in 1577 door de Amsterdamse bouwmeester Joost Jansz. Bilhamer gebouwde Oosterpoort. Een karwei, dat ƒ 1,1 miljoen heeft gekost.

21 juni
Berkhout Mevr. H. J. Rijswijk-Holle doopt o.l. school tot ‘Geert Holleschool’, genoemd naar haar vader, de schrijvende pedagoog (geb. 28-11-1866 te Wildervank, overleden 9-9-1936 te Heiloo), die van 1904 tot 1927 hoofd van deze school was.

25 juni
Winkel Zuivel-coöperator Nic. Hoornsman (65) neemt afscheid van zijn oude c.v. ‘Noord Holland’, o.m. als eerste lid van verdienste van het nieuwe zuive1concem ‘CMC-Noord Holland’.

30 juni
Alkmaar Cornelis Bakker (65) uit Heiloo neemt afscheid als secretaris-penningmeester van de Provinciale Bond van Rundveefokverenigingen en ontvangt o.m. de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau. Hij is 51 jaar actief geweest in de Noordhollandse rundveefokkerswereld. Zijn opvolger is Gerrit de Vries (25).

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.