Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » juli

Kroniek van West-Friesland - juli 1980

1 juli
Hoogkarspel Vijftig jaar r.k. onderwijs in de parochie Hoogkarspel. Bij de start bevolkten 75 leerlingen de jongens- en de meisjesschool. Nu bezoeken 630 leerlingen de twee lagere- en drie kleuterscholen.

Avenhorn De veiling ‘Avenhorn en omstreken’, opgericht op 1 oktober 1914, sluit als veilpunt van de nieuwe vereniging ‘West-Friesland Oost’ (WFO) officieel de poort. Op 29 mei werd reeds de laatste veildag gehouden.

2 juli 2 juli 1980, tekening: Maarten Oortwijn
Nibbixwoud Met het bakken van de ‘Jan Entius’-pannekoek, met een oppervlakte van 11,39 m² en een doorsnee van 3,81 meter, wordt een nieuw wereldrecord gevestigd. De drie koks – Loek Commandeur, Floor Schermer en Thijs Greuter – beschikten over 90 liter beslag; waarvoor als ingrediënten werden gebruikt 53 liter melk, 31,1 kg. bloem, 106 eieren, 1,6 liter slaolie en 320 gram zout. Het bakken duurde vijf kwartier. Het baksel was te eten.

8 juli
Bobeldijk Het viaduct over rijksweg 7, in zeven maanden tijd gebouwd, wordt door het verkeer in gebruik genomen. Eén gevaarlijke, gelijkvloerse kruising minder op dit stuk auto snelweg-in-wording.

15 juli
Hoorn Het ABC bestaat (voorlopig) niet meer. De zeven huisjes van dit buurtje worden via een oefening van de Hoornse brandweer vernietigd. Er komen nieuwe huizen voor terug.

18 juli
Medemblik De rekening van de verkaveling ‘De Vier Noorder Koggen’ valt duurder uit dan aanvankelijk begroot: ruim ƒ 75 miljoen tegen een raming van ƒ 52 miljoen. De agrarier zal de verhoging wel terug vinden in de zgn. verkavelingslasten.

21 juli
Hoorn Laatste dag van een zonloze periode, die op 15 juni begon: met daarin 28 regendagen. In de afgelopen 100 jaar is zoiets sombers nog niet eerder vertoond. Het record over deze periode stond op 25 regendagen.

29 juli
Abbekerk De ‘Witte Reus’ Wil Hartog wint in Imatra, net als in ‘79 de Finse Grand Prix In de 500 cc-klasse.

« juni | augustus »

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.