Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1980

1 augustus
Schagen Ing. Cornelis Zijdewind, medewerker van het consulentschap voor akkerbouw in Noord Holland – specialist op het terrein van de pootaardappelen – overlijdt plotseling op 61-jarige leeftijd. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zaandam Cornelis Bruynzeel, in 1921 oprichter van de deurenfabriek, in 1948 naar Zuid Afrika verhuisd en fervent zeezeiler overlijdt op 80-jarige leeftijd tijdens zeiltocht in Griekse wateren.

3 augustus
Callantsoog In de vroege ochtenduren trekt een noodweer over de Noordkop. Veel wateroverlast. Op marine-vliegkamp De Kooy wordt na het overtrekken van de bui 66,3 millimeter afgetapt, er worden 48 bliksem-ontladingen per minuut geteld en hagel richt grote schade aan.

8 augustus
Den Helder In 10 dagen tijd hebben de straten van de marinestad drie keer blank gestaan. Wederom trekt een noodweer over de noordkop. In Den Helder wordt 50,3 mm. regen opgevangen. In 10 dagen viel er meer dan 150 mm.: een nieuw record.

10 augustus
Hensbroek Op 50-jarige leeftijd overlijdt plotseling mej. A. J. A. Ruigentuin: gedurende 27 Jaar de ‘Juf’ van de niet r.k. Hensbroeker kleuters.

13 augustus
Opmeer De geboorte van Paul Martijn Sikma (Venusstraat 2) brengt het inwonertal van de per 1 januari 1979 gevormde nieuwe gemeente Opmeer op 10.000. De gemeente ging met 9779 inwoners van start.

15 augustus
Langedijk Na 22 jaar verlaat bode Jan IJff (63) het gemeentehuis. Om zich verder uit te leven in zijn hobby: het ordenen van het gemeentearchief.

21 augustus 21 augustus 1980, tekening: Maarten Oortwijn
Binnenwijzend Café ‘De Zeven Groene Boomen’, waarvoor Hendrikus Kok (4 jaar) op 4 maart 1884 de eerste steen legde, gaat in een poel van vuur ten onder. Het pand, dat eens dienst deed als stationskoffiehuis, stond al meer dan een jaar leeg. Een geval van opzettelijke brandstichting.

Wieringermeer Het nieuwe land van Noord Holland – nog op de zilte Zuiderzee veroverd – is 50 jaar droog. Het verjaardagsfeest wordt door koningin Beatrix meegevierd.

22 augustus
Nibbixwoud Burgemeester Salman stelt het Ned. herv. kerkje – in de volksmond bekend als ‘Bessie’ – officieel in gebruik als cultureel centrum. Met erg veel zelfwerkzaamheid en ƒ 85.000,- is het initiatief van Herman op den Kelder gerealiseerd.

23 augustus
Schagerbrug Mevr. N. Ott-Raven, echtgenote van wijlen wethouder P. Ott – één van de initiatiefnemers – stelt sporthal ‘De Molentocht’ in gebruik. Totale complex – inclusief sportvelden – kostte ƒ 2,8 miljoen.

29 augustus
Enkhuizen De nieuwe zaadschoonhal ‘De Wan’ van ‘Royal Sluis’ – de grootste en modernste schoningsinrichting ter wereld, totale investering ƒ 3,5 miljoen – wordt officieel in bedrijf gesteld.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.