Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1980

1 september
Wormer De vestiging van Van Gelder Papier gaat dicht. In 1784 ging dit nu in ernstige moeilijkheden verkerende concern in Wormer – in de papiermolen ‘De Eendracht’ – van start: toen Pieter Schmidt van Gelder door zijn schoonvader werd opgenomen in het papierbedrijfje ‘Maarten Scouten en Comp.

2 september
Purmerend De veehandel luidt marktmeester Aldert Kwadijk uit, die het na 21 jaren welletjes vindt. Hij wordt als marktmeester opgevolgd door Willem van Dijk (38), afkomstig uit Borger.

3 september
Nieuwe Niedorp Burgemeester A. Anker opent in het gebouw van de hervormde kerk de spel-o-theek ‘Leentjebuur’, de 33ste in onze provincie.

6 september
Langedijk In het kader van de zes weken durende ‘Negen eeuwen ontwikkeling Langedijk’-festiviteiten wordt een vrijmarkt gehouden: ruim 7 kilometer kramen, dik 30.000 bezoekers. Gevolgd door een zuurkoolmaaltijd: ruim 7 kilometer zuurkool, ruim 12.000 eters. Een grandioos evenement!

9 september
Wijdenes Tachtig jaar geleden is in de kapsalon van wijlen Bas Roemer het fanfarekorps ‘Ons Genoegen’ opgericht.

10 september
Oudkarspel Thijs Maars wordt met 174 punten kolfkampioen 1980. Zijn schoondochter Annie Maars, ook afkomstig uit Oudkarspel, prolongeert haar titel.

11 september
Grootebroek Als tweede bibliotheek in de regio – na Enkhuizen – noteert de Centrale Bibliotheek de miljoenste uitlening. In 17 jaar werd deze mijlpaal bereikt. De heer J. A. Tames, de gelukkige, houdt er o.m. een boekenbon aan over.

12 september 12 september, tekening: Maarten Oortwijn
Venhuizen Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit stelt het nieuwe gemeentehuis officieel in dienst: een complex aan het Westeinde, bestaande uit een stolpboerderij met de voormalige wagenschuur en het voormalige Koggehuis. Het nieuwe gemeentelijke complex heeft in totaal ƒ 2,4 miljoen gekost.

16 september
Enkhuizen De heer P. A. M. Zwart (38) wordt als nieuwe gemeentesecretaris verwelkomd: na als zodanig afscheid te hebben genomen in Nootdorp.

17 september
Opmeer Kolfsocieteit ‘IIII’ (De Vier Eenen) viert zijn 100e verjaardag. Een kleinzoon van oprichter dokter G. C. van Balen Blanken viert 't feest mee.

19 september
Oudendijk Mevr. Dijkstra-Maat wordt als 200ste abonnee ingeschreven op het blad ‘Nieuws uit de Noordkop’. Een ‘krant’ die in ons gewest speciaal voor visueel gehandicapten wordt gemaakt. De ‘krant’ bestaat uit een bandje met nieuws uit de provincie.

Alkmaar Kaasmakers van de zuivelfabriek ‘De Tijd’ te Beemster (produktiebedrijf van zuivelcoöperatie ‘De Combinatie’, leggen beslag op de ‘Gulden Vlies’-wisselketen: hoogste trofee van het kaasmarktseizoen 1980.

20 september
Koedijk Alkmaars wethouder Piet IJssels opent het nieuwe ontmoetingscentrum ‘De Rietschoot’, gebouwd naar een ontwerp van architect Anne van der Meer.

24 september
Bergen Commissaris van de koningin drs. R. J. de Wit stelt het nieuwe gemeentehuis ‘Elkshove’, gebouwd naar een ontwerp van architect Cor Kalsbeek, officieel in gebruik.

26 september
Alkmaar De voorstadhalte Alkmaar-Noord wordt officieel in de N.S.-dienstregeling opgenomen. De N.S. hebben ruim ƒ 1,7 miljoen in dit tweede station van de gemeente geïnvesteerd.

30 september
Anna Paulowna Op 68-jarige leeftijd overlijdt Doet Jan Doets: van 1952 tot juni 1967 gemeentesecretaris van deze gemeente, ridder in de Orde van Oranje Nassau.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.