Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1980

1 oktober
Sint Pancras In de 43-jarige J. J. Bulte, CDA-wethouder van Lichtenvoorde, begroet de gemeente een nieuwe burgemeester.

Heerhugowaard Na afscheid te hebben genomen van Stede Broec, waar de Veilingweg in Burgemeester J. N. Stuifbergenlaan wordt omgedoopt, doet Jan N. Stuifbergen (CDA, 51 jaar) zijn intrede als burgemeester van Heerhugowaard.

Den Helder Drs. H. I. de Haan (55), lid van de VVD wordt – na zijn afscheid in Harlingen – verwelkomd als eerste burger van de marinestad.

De Goorn De r.k. kerk bestaat 50 jaar. T.g.v. dit feest draagt mgr. Zwartkruis een mis op. Pastoor Poodt legde in 1929 de eerste steen voor het gebouw. Vijftig jaar geleden werd het ingezegend door deken Jonckbloedt.

2 oktober
Wognum In ‘Leekerweide’, woon-. en werkgemeenschap voor geestelijk gehandicapten in aanbouw, worden de eerste bewoners verwelkomd door directeur drs. J. P. M. van Beurden.

4 oktober
Winkel ‘Meester’ A. Bosveld (63), sinds 1961 directeur van de Mavo-school gaat ‘vutten’. De redder van deze school – sinds 1973 in een nieuw gebouw – wordt uitgeluid met o.m. het gemeentebord van verdienste. Hij wordt opgevolgd door de Amsterdammer C. E. Ketting.

9 oktober
Avenhorn Op 84-jarige leeftijd overlijdt Neeltje Laan-Knol: met haar op 20 mei 1961 overleden echtgenoot de grondlegster van het internationaal vervoersbedrijf Siemen Laan. Het eerste transportmiddel, na hun huwelijk in 1919, was een handkar.

12 oktober
Berkhout Piet Vet (31) wordt in Dordrecht nationaal biljartkampioen 47/2. Zijn vijfde nationale titel, zijn tweede in deze spelsoort.

16 oktober
Ursem De koeien van Piet Koppes kunnen er wat van. Op zijn bedrijf aan de Noorddijkerweg wordt voor de vierde keer een 100.000 kg.-koe gehuldigd. Hij is de tweede veehouder in ons land met vier "Zilveren koeien" op stal.

17 oktober
De Goorn Ereburger Jan Reus van Wester-Koggenland stelt de nieuwe r.k. kleuter- en basisschool ‘Sint Jozef’ in gebruik. In zeven maanden tijd verrees het gebouwen complex aan de Dwingel.

19 oktober
Enkhuizen De kerk van de St. Franciscus Xaverius-parochie bestaat 75 jaar. Mgr. Zwartkruis draagt een feestelijke mis op. Daarna vieren de parochianen feest in het ontmoetingscentrum ‘De Witte Duif’.

20 oktober
Twisk In het uit 1899 daterende oud-gemeentehuis gaat de Bondsspaarbank ‘West-Friesland’ van start: geboren uit een samengaan van de spaarbank ‘Twisk’ (van 1854) met de Bondsspaarbank ‘Hoogkarspel-Westwoud’, die in 1872 door burgemeester Blom in Westwoud werd gesticht.

25 oktober
Heerhugowaard Ereburger Janus Boekestein is niet meer. Hij werd ruim 100 jaar. Vier dorpsdokters heeft hij gediend als koetsier/chauffeur, huis- en tuinknecht en bode. In 1939 werd hij onderscheiden met de zilveren eremedaille van de Orde van Oranje Nassau.

Hensbroek Op 92-jarige leeftijd overlijdt Dirk Wit Szn.: tot het laatst als veehandelaar actief op de dinsdagse markt in Purmerend. De dorpsgemeenschap heeft hij vele diensten bewezen: van 1919 tot en met ‘58 maakte hij o.m, deel uit van de gemeenteraad (waarvan 35 jaar als wethouder); hij maakte zo'n 38 jaar deel uit van het polderbestuur en hij trad op als voorzitter van de plaatselijke commissie van de ruilverkaveling Hensbroek.

27 oktober
Hoorn Het sierhek van het Westfries Museum is in oude luister hersteld. Het toont weer de oorspronkelijke kleuren: uit het beginjaar 1729. Restaurateur was de Hoornse smid J. Masteling.

Schagen Bij gebrek aan voldoende aanvoer wordt de maandagse slachtveemarkt voorlopig opgeschort.

Stompetoren Op 80-jarige leeftijd overlijdt Jacob Posch: van 1938 tot 1965 burgemeester/secretaris van de gemeente Oterleek; van 1946 tot 1971 dijkgraaf van de Schermer en van Uitwaterende Sluizen. Ridder in de Orde van Oranje Nassau, drager van de ‘Zilveren Anjer’ (Zie ook de 33ste bundel -1966- blz. 126 e.v.)

31 oktober
Langedijk Chauffeur in algemene dienst bij Openbare Werken Wim Vader (65) wordt na 35 jaar ‘klussen te hebben opgeknapt’ uitgeluid met de penning van verdienste van de gemeente.

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.