Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1980

1 november
Warmenhuizen Eerste werkdag van N. P. (Klaas) Borst (53) uit Schagen als – eerste – dijkgraaf van het waterschap Groot-Geestmerambacht.

2 november
Hoorn Koning Winter kondigt zich al aan met snijdende oostenwind en drie tot zeven graden vorst. Alleen in 1908, 1919 en 1941 kwam eerder deze eeuw al in november vorst van betekenis voor. Grote schade in de tuinbouwsector.

5 november
Hoorn Staatssecretaris drs. K. de Jong van Onderwijs en Wetenschappen stelt het nieuwe complex van de Copernicusscholengemeenschap (mavo, havo, atheneum) aan de Nieuwe Steen-oost officieel in gebruik.

Sijbekarspel Het voormalige uit 1860 daterende gemeentehuis wordt door burgemeester P. Smit herdoopt in posthuis van de rijkspolitie-afdeling Noorder-Koggenland.

9 november
Hoogkarspel Pieter Naastepad (72) overlijdt: sinds 20 maart ‘76 ereburger van deze voormalige gemeente. Hij was 51 jaar actief lid van de toneelvereniging ‘De Rozeknop’.

10 november
Enkhuizen De Zaadunie BV (voorheen Sluis en Groot) gaat over in handen van Sandoz AG, een chemisch bedrijf in Zwitserland.

13 november
Hoorn Burgemeester F. Tjaberings stelt de tweede fase van het winkelcentrum ‘De Huesmolen’ (20 zaken) officieel in bedrijf.

Purmerend Er wordt een officieel begin gemaakt met de bouw van een nieuwe stadswijk (8500 huizen) voor groeikern Purmerend in de in 1622 boven water gehaalde Purmer.

15 november
Venhuizen Het Plattelandsvrouwenkoor bestaat 40 jaar. Het is het oudste ‘plattelandsvrouwenkoor’ in ons land. Mevr. Vis-Leguit viert het jubileum als dirigente mee.

19 november
Hoorn Wethouder Arie Sijm opent eerste (woensdagse) weekmarkt in de Risdam: naast de Huesmolen.

20 november
Twisk De heer C. de Bruin, provinciaal inspecteur bejaardenoorden stelt het vernieuwde en uitgebreide ‘Twiskerland’ officieel in gebruik.

24 november
Blokker/Westwoud In zijn woonplaats Alkmaar overlijdt Gerardus Hendrikus Essing (80): van 15 november 1945 tot 1 maart 1965 burgemeester-secretaris van de voormalige gemeente Blokker; sedert 1 juli 1947 tot zijn pensionering eveneens van de voormalige gemeente Westwoud. Ereburger van beide gemeenten. Hij was voorts 20 jaar voorzitter van de veilingvereniging ‘Op Hoop van Zegen’ te Blokker.

25 november
Hoorn Op 89-jarige leeftijd overlijdt Leo Koning: muziekleraar en befaamd dirigent van tal van Westfriese korpsen: ‘Muzieklust’-Obdam, ‘Dr. Nuyens’-Westwoud, de voormalige r.k. harmonie ‘Apollo’-Hoorn.

26 november
Schagen Burgemeester H. de Wilde stelt het nieuwe ‘Autocentrum Schagen’ officieel in gebruik. Een nationale primeur, waarmee het begrip shopping óók in de autobranche is geïntroduceerd.

27 november
Zwaag Op 72-jarige leeftijd overlijdt Simon Beemster: jarenlang een stuwende kracht van het verenigingsleven in deze voormalige gemeente. Gedurende 60 jaar was hij lid van ‘St. Caecilia’, waarvan 42 tevens voorzitter.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.