Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1980 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1980

3 december
Alkmaar De Nollenbrug wordt in gebruik genomen: de verkeersruit om Alkmaar is gesloten. Vijftien kilometer weg, waarin 2 beweegbare en één vaste brug, twee spoorwegonderdoorgangen, veertien met verkeerslichten beveiligde kruisingen en tien tunnels voor fietsers en voetgangers. Totale kosten ruim honderd miljoen gulden.

10 december
Grootebroek De klok in de veiling ‘De Tuinbouw’ staat vandaag stil. De handel ageert op deze wijze tegen een besluit van het veilingbestuur, dat in 1981 de bloemkool in blokvorm wil veilen.

11 december
Schoorl Op 84-jarige leeftijd overlijdt Reindert Pieter Goettsch: erelid van ons genootschap. Van september 1924 tot 31 januari 1962 was hij leraar geschiedenis aan de RHBS-Alkmaar.

12 december
Langedijk Op 72-jarige leeftijd overlijdt Henk Verburg. Op 31 oktober 1974 legde hij, na 30 jaar, de leiding neer van de conservenfabriek Peter Verburg BV: in 1894 door zijn vader gesticht.

13 december 13 december, tekening: Maarten Oortwijn
Beets De Ned. hervormde kerk wordt na. een restauratie, welke ƒ 1.127.565,- heeft gekost, feestelijk in gebruik genomen en overgedragen aan de Stichting ‘Oude Hollandse Kerken’. De voormalige raadszaal wordt in ere hersteld. De gemeenteraad van Zeevang gaat er vergaderen.

Nibbixwoud Dameszaalhandbalteam van Entius-SEW speelt in (bomvolle) sporthal ‘De Opvang’ in de Risdam zijn eerste Europacup-thuis-wedstrijd (14-8 winst op WAT Fünfhaus uit Wenen) en bereikt de volgende ronde; waarin het sneuvelt tegen Bulgaarse ploeg uit Sofia.

17 december
Edam Secretaris (sinds 1 januari 1965) Heert Huizenga van Uitwaterende Sluizen gaat als ridder in de Orde van Oranje Nassau ‘VUTten’ en wordt opgevolgd door Martin Groot uit Alkmaar.

20 december
Schermer Bij het produktiebedrijf ‘Prinses’ van het coöp. zuivelconcern ‘CMC/Noord Holland’ wordt door melkrijder Leen Boerkoel uit Krommenie de laatste melkbus aangevoerd: afkomstig van de boerderij van Klaas Hos uit de Westwouderpolder. In 14 jaar tijd heeft dit zuivelconcern in dit land boven 't IJ het tankmelkproject gerealiseerd: ruim 2100 melkveehouders ‘in de tank’.

31 december
Alkmaar De Verenigde Noordhollandse Dagbladen en het Noordhollands Dagblad (Hoorn) gaan fusie aan. De werkmaatschappij ‘Verenigde Noordhollandse Dagbladen’ BV, uitgeefster van nieuw te maken regionaal dagblad, wordt opgericht.

Texel Met ruim 41 dienstjaren bereikt Piet Beemsterboer (65) zijn pensioen. Op 1 april 1939 kwam hij als jongste ambtenaar naar Noordhollands overzeese gebiedsdeel, in 1947 werd hij benoemd tot gemeentesecretaris. In die functie wordt hij opgevolgd door zijn eilandgenoot Johan van Dijk.

Dirkshorn Met de geboorte van Wilmar Toret sluit de gemeente Harenkarspel het jaar 1980 af met een inwonertal van 5800.

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.