Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1981

2 april
Hoogkarspel De watertoren van het PWN ziet ‘Abraham’. Het bovengrondse reservoir markeert de wijde omgeving. De bouwkosten bedroegen destijds ƒ 137.800,-. Het uurloon van de timmerman was 70 centen, de metselaar verdiende een dubbeltje meer ...

5 april
Nieuwe Niedorp Rein Rougoor (77) neemt afscheid als organist van de hervormde gemeente van de beide Niedorpen. Hij vervulde deze functie 55 jaar Pro Deo.

9 april
Hippolytushoef Tiemen van der Laan (50 vertegenwoordigt de CPN 25 jaar in de gemeenteraad van Wieringen en wordt benoemd tot ereburger. Burgemeester Stam noemt ‘us Tiem'n’ de ombudsman van Wieringen. ‘Hij spaart niemand, maar is voor 100 procent eerlijk.’.br>
14 april
De gemeentebodes Cees Smal en Jan Vermeer slaan de eerste paal voor het nieuwe huis der gemeente, dat naar een ontwerp van architect Hondius nabij de ‘Middenwaard’ zal verrijzen en waarvan de totale kosten op zo'n ƒ 12 miljoen worden geraamd.

21 april
Burgervlotbrug Op 84-jarige leeftijd overlijdt Cornelis Kok: van 1946 tot 1966 maakte hij deel uit van de gemeenteraad van Zijpe voor de PvdA, waarvan de laatste 10 jaar als wethouder.

23 april
Hoorn Honderd jaar geleden arriveerde ene H. Stumpel met vrouwen kroost per trekschuit uit Roelofarendsveen. Hij werd onderwijzer in Zwaag, zijn vrouw begon op het Grote Noord een boek- en kantoorboekhandel. Op Hoorn 80 wordt nu een nieuw pand in gebruik genomen en t.g.v. dit eeuwfeest schenkt het bedrijf aan de gemeente een model van een beeld van Theodorus Velius (zie 47ste bundel – 1980 – blz. 8 t/m 10, welk standbeeld op 11 december op het Nieuwland officieel wordt onthuld door loco-burgemeester A. Sijm.

25 april
Twisk Oud-burgemeester P. Krom stelt de in oude glorie herstelde Ned. herv. kerk in gebruik. De restauratie heeft 5 jaar in beslag genomen en heeft in totaal ƒ 1,6 miljoen gekost. De uit 1700 daterende dorpskist wordt in de kerk terug geplaatst.

Westwoud De toneelvereniging ‘Vriendenkring’, voortgekomen uit het zangkoor van de parochie Sint Martinus (toen nog Westwoud en HoogkarspeD viert het 75-jarig bestaan met een reunie, waaraan 119 oud-leden deelnemen.

29 april
Schagen Burgemeester Hendrik de Wilde komt als officier in de Orde van Oranje Nassau uit de ‘lintjesregen’. Wethouder Jan N. Fit van Venhuizen en voorzitter Thijs streken’ worden benoemd tot ridder.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

428. Die zwager van je is 'n snokkere of: snukkere kerel. Als hij van de partij is, kom je vaak in 'n snokkere situatie (wat eigenaardig, wat buitenissig, meestal met 'n komisch tintje eraan).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.