Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1981

1 mei
Stede Broec De heer J. W. Haanstra (44), sinds sept. ‘74 wethouder van Alphen aan de Rijn, wordt geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente. Hij is r.k. en lid van de VVD.

Heerhugowaard Bakkerij Rood aan de Middenweg viert het eeuwfeest. Jan Rood begon in 1881, zoon Cornelis zette in 1926 de zaak voort en smds 1957 runt kleinzoon Jan de zaak.

Hoorn De firma K. H. de Jong, één van de (nog) weinige grote kaasexporteurs, bestaat 150 jaar.

Ursem Het voormalige gemeentehuis wordt officieel in gebruik genomen als hoofdbureau van de groep Wester-Koggenland van de Rijkspolitie.

3 mei
Alkmaar Met nog 6 wedstrijden te spelen legt AZ 67, via een 5-1 zege in de Rotterdamse Kuip op Feyenoord, beslag op het landskampioen schap seizoen 1980-'81.

6 mei
Langedijk Mevr. A. van den Brink-Elgeti, echtgenote van de burgemeester, stelt het verbouwde en uitgebreide gemeentehuis aan de Dorpsstraat te Noord-Scharwoude officieel in gebruik. De raad vergadert weer onder ‘eigen dak’.

7 mei
Heerhugowaard Met het opblazen van de schoorsteen van de gesloten zuivelfabriek ‘Excelsior’ wordt het fabrieksterrein vrij gemaakt voor de bouw van 17 wonmgen.

9 mei
Wijdenes De botters MK 58 en 63 – met aan boord o.m. de gedeputeerden Jaap IJff en Wim van Gelder – varen het in oude luister terug gebrachte vluchthaventje open. De ‘leugenbank’, geschenk van de ANWB, vond meteen flink aftrek. (Zie ook bundel 48 – 1981 – blz. 17).

14 mei
Heerhugowaard De familie W. Vodde (Dommel 24) ontvangt een flink geschenk van het Gemeenschappelijk Gasbedrijf Kop Noord Holland: één jaar gratis aardgas stoken. Haar woning was de 130.000ste aansluiting.

15 mei
Heerhugowaard Commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit stelt ‘Reigersdaal’ officieel in gebruik: centrum voor geestelijk gehandicapten op een 28 hectaren groot terrem, waar 430 mensen wonen en werken. In 1975 werd met de bouwer van begonnen. De totale kosten van deze wijk van de gemeente bedroegen dik ƒ 70 miljoen.

Haarlem De Noord Zuid-Hollandse Stoomtramweg Mij. (NZH) bestaat 100 jaar. Het begin was een dienst tussen Leiden en Haarlem. De gele NZH-bussen rijden nu tussen Den Helder en Den Haag. Wie herinnert zich nog namen als WACO en NACO? Het busboekje ‘81 bevat veel historische gegevens.

16 mei
Stede Broec Wethouder Truus Hendrickx-Vlaar (PvdA) verlaat deze gemeente. Zij is benoemd tot burgemeester van de Zuidhollandse gemeente Warmond.

18 mei
Niedorp Gedeputeerde drs. Jan van Dis stelt het 4,5 km lange wegvak tussen het Hoefje de Oudelanderweg (Wieringermeer) van de provincialeweg S 4 als autoweg in gebruik. Totale kosten ƒ 14,5 miljoen.

19 mei
Hoogkarspel Met het hijsen van de nieuwe gemeentevlag van Drechterland stelt burgemeester B. J. Kalb de verbouwde pastorie naast de St. Laurentiuskerk als uitbreiding van het gemeentehuis in gebruik.

Hoorn Tijdens een vakantie in Canada overlijdt de heer Willem Blok (73), oud-wethouder en ereburger van de gemeente Hoorn. Hij bekleedde vele functies op maatschappelijk en kerkelijk terrein. Hij was o.m. mede-oprichter van de illegale Vrije Hoornse Courant.

20 mei 20 mei 1981, Hoorn, tekening Maarten Oortwijn
Hoorn ‘Wij een nieuw gebouw, u een Hoornse broeder.’ Onder dit motto delen agenten Hoornse broeders uit onder de burgerij en opent commissaris der koningin drs. R. J. de Wit het nieuwe hoofdbureau van politie, gevestigd aan de Blokmergouw. Sinds 1957 was de politie gehuisvest in een pand aan de Muntstraat.

Alkmaar AZ ‘67 verslaat in de finalewedstrijd in het Olympisch Stadion te Amsterdam Ipswich Town met 4-2, maar omdat in Engeland met 3-0 werd verloren grijpt het elftal net naast de UEFA-cup. (Europacup 3).

22 mei
Niedorp Op 71-jarige leeftijd overlijdt Hendrik Kriller; hij was o.m. oud-dijkgraaf van de Nledorper Kogge, ridder in de orde van Oranje Nassau. (zie ook de 47e bundel – 1980 – blz. 132/135).

23 mei
Andijk Met enig feestelijk vertoon stelt gedeputeerde Wim van Gelder de nieuwe jachthaven ‘De Buurtjeshaven’ in gebruik. Ligplaats voor 600 Jachten, kosten van aanleg ƒ 9 miljoen.

28 mei
Alkmaar AZ ‘67 verovert de ‘dubbel’. Via een 3-1 zege op Ajax wint het Alkmaarse team óók de KNVB-beker.

30 mei
Alkmaar Het ‘Huis van Achten’ aan de Nieuwesloot gaat dicht. Alkmaars kleinste verzorgingstehuis ziet geen kans meer om de acht bewoners te verzorgen. Drie eeuwen lang heeft dit Provenhuis zijn nut bewezen aan de oudere mens.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.