Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » juni

Kroniek van West-Friesland - juni 1981

13 juni
Kreileroord Groot, groter, grootst. Bakker Hans Tops bakt een pannekoek met een doorsnee van 5,03 meter en verslaat hiermee Jan Entius uit Nibbixwoud, die er op 2 juli 1980 één bakte die 1,22 m. kleiner was. Bakker Tops gebruikte o.a. 150 liter beslag en 270 eieren. De pannekoek werd in 1300 porties opgedeeld.

15 juni
Alkmaar De heer C. Klaver, chef van het vervoersdistrict Noord van de NZH neemt na 45 dienstjaren afscheid van ‘zijn’ bedrijf, waarin hij als 18-jarige als hulpje van de boekhouder begon.

16 juni
Hoorn Minister jhr. drs. P. A. C. Beelaerts van Blokland (Volkshuisvesting) stelt de nieuwe vleugel van het stadhuis officieel in gebruik, waarmee het totale complex nu is afgerond. Hij slaat verder de eerste paal voor de bouw van 6000 woningen in de wijk Kersenboogerd.

Venhuizen Kunstenares Truus Menger ontvangt de opdracht voor het maken van een monument voor haar in het verzet omgekomen vriendin Hannie Schaft: het ‘meisje met het rode haar’.

20 juni
Enkhuizen Prinses Margriet draagt de klipper ‘Lutgerdina’ aan de Stichting ‘Watersport met gehandicapten’ over.

Lutjebroek Burgemeester Haanstra lost een uit 1904 daterende belofte in. Hij opent het verenigingsgebouw ‘De Wurf’. Kosten 7 ton en in 7 maanden gebouwd.

24 juni
Wieringerwaard De openbare basisschool ‘De Tweewegen’ bestaat 50 jaar. Kinderen en personeel vieren een week lang feest, dat door burgemeester L. Hartman als de ‘rattenvanger van Hameln’ wordt geopend.

25 juni 25 juni 1981, Schagen, tekening Maarten Oortwijn
Hoorn Voorzitter Dirk Breebaart van de Stichting ‘Stadsherstel’ heropent het gerenoveerde ‘Claes Stapels Hofje’. In het uit 1682 daterende hofje zijn acht wooneenheden gerealiseerd.

Westwoud Het ruilverkavelingsplan ‘Westwoud’ (circa 3000 ha.) kan worden uitgevoerd. De stemming levert – in oppervlakte – een uiterst kleine meerderheid op. Er is een opkomst van 57%, vertegenwoordigend 97% van de oppervlakte. Vòòr stemt 46% met 53% van de oppervlakte (1523 ha.); tegen is 54% met 47% van de oppervlakte (1347 ha.).

Schagen Gedeputeerde Wim van Gelder stelt de nieuw gebouwde wagenloods van de Stichting ‘Vreeburg’ officieel in bedrijf.

26 juni
Medemblik Alhier overlijdt Cornelis Bobeldijk (80): actief verenigingsman (VARA, PvdA, VVV, veiling MEO); in de naoorlogse jaren lange tijd wethouder. Ereburger van de gemeente.

27 juni
Dirkshorn De voetbalvereniging ‘Dirkshorn’ bestaat 50 jaar. Cor Schuit viert als enige lid het gouden jubileum mee. Hij treedt al 49 jaar als secretaris op.

29 juni
Blokker De veiling ‘Op Hoop Van Zegen’ – als vereniging op 12 juni 1909 met 33 leden opgericht – noteert de laatste veildag. Het uit 1949 daterende veilinggebouw wordt overgenomen door de fa. P. Karsten BV.

Petten Minister G. van Aardenne (Economische Zaken) stelt op het ECN-complex de eerste grote windturbinemolen in ons land officieel in bedrijf, die o.m. stroom levert aan het PEN.

« mei | juli »

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.