Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » augustus

Kroniek van West-Friesland - augustus 1981

2 augustus
Grootebroek Op 80-jarige leeftijd overlijdt Sijfert Schaper-Rood: de vader van de Westfriese Flora, die hij tot 1966 – na een periode van bijna 40 jaar – als voorzitter heeft gediend en nadien als ere-voorzitter: ridder in de Orde van Oranje Nassau.

8 augustus
Bovenkarspel Sportwethouder Nic van 't Hof geeft het nieuwe sportveldencomplex ‘De Rozenboom’ officieel in gebruik aan de voetbalvereniging KGB.

13 augustus
Enkhuizen Drs. Aart Bijl (48), sinds 1 juni 1975 algemeen directeur van Royal Sluis BV (de eerste niet-Sluis aan de top van dit zaadbedrijf) neemt afscheid. Hij wordt leraar aan het Instituut voor Hoger Beroepsonderwijs (IHBO) te Alkmaar: om te proberen de kloof tussen onderwijstheorie en bedrijfslevenpraktijk mee te helpen dichten.

17 augustus
Hoorn Met het slaan van de eerste paal voor de uitbreiding van de MTS/MEAO aan de Maelsonstraat hoopt men het ruimtegebrek te kunnen opheffen. De school was oorspronkelijk berekend op 350 leerlingen. Nu zijn er al meer dan 600. Uitbreiding is dus gerechtvaardigd.

18 augustus
Amsterdam De Amsterdamse rechtbank verklaart het papierconcern Van Gelder NV failliet.

21 augustus
Onderdijk Burgemeester Han Meijer van Wervershoof onthult het beeld van de ‘Dijkwerker’, een bronzen beeld, vervaardigd door de kunstenaar Jan van Velzen.

Oudkarspel Bij de voetbalvereniging DTS eindigt het tijdperk Lou Kalverdijk (61). Na 40 jaar deel te hebben uitgemaakt van het bestuur (waarvan 31 jaar als voorzitter) wordt hij uitgeluid – met o.m. de eremedaille in goud van de Orde van Oranje Nassau. Hij wordt opgevolgd door Jan van de Ben.

22 augustus
Oosthuizen Een felle brand legt één van de gebouwen van Kosters Kaashandel in de as. Door snel optreden van de vrijwillige brandweer blijft het hoofdgebouw gespaard.

Alkmaar Het nieuwe gebouwencomplex van de chr. scholengemeenschap ‘Jan Arentsz’ in de Huiswaard, gebouwd naar een ontwerp van architect J. v.d. Jagt, berekend op 1000 leerlingen – ‘en nu al te klein’, aldus rector drs. Hamann – wordt officieel in gebruik genomen.

25 augustus
Wieringerwerf Het ongeveer 4 km lange wegvak van rijksweg 7 tussen motel ‘Friesland’ tot aan de Alkmaarseweg in Middenmeer wordt als autosnelweg in gebruik genomen. Het stuk weg kostte ƒ 22 miljoen, alle kunstwerken meegerekend.

Wieringen Den Oever heeft zijn plaats als Europa’, grootste garnalenaanvoerhaven aan de Westduitsers moeten afstaan. De Wieringer vloot telt 72 zeegaande kotters en is daarmee de tweede vloot na Urk.

26 augustus
Schoorl Op de provinciale rundveefokdag wordt de ‘Aart IJff-trofee’ voor het eerst uitgereikt aan Gerrit Stapel te Lambertschaag als fokker van zwartbont vee. De ‘Aart IJff-trofee’ wordt financieel gevoed door de ‘Auroraprijs 1980’, die door het bestuur van ‘Oud West Friesland’ werd toegekend aan de Frans-club. (Zie 43e bundel – 1976 – blz. 83-87).

28 augustus
Hoorn Burgemeester (sinds 1 sept. ‘71) F. J. Tjaberings (62) wordt op hartelijke wijze met vervroegd pensioen uitgeluid. Hij heeft om gezondheidsredenen zijn ambt moeten neerleggen.

30 augustus
Waarland Pastoor A. van der Meulen sluit met de viering van zijn 40-jarig priesterjubileum zijn actieve loopbaan af en ontvangt – als eerste – bij zijn afscheid de penning van verdienste van de gemeente Harenkarspel Hij wordt opgevolgd door pastor J. C. van der Linden.

« juli | september »

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.