Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » september

Kroniek van West-Friesland - september 1981

1 september
Hoorn Het Hoorns Kamerkoor, opgericht in november 1951 en door de eerste dirigent – Willem Talsma – tot internationale bekendheid gebracht wordt bij gebrek aan leden opgeheven.

Hoorn Drs. J. Neerincx, directeur van het Sint Jans Gasthuis, is 25 jaar als econoom aan dit ziekenhuis verbonden en wordt onderscheiden met de zilveren legpenning van de gemeente.

2 september
Warmenhuizen Op de wielerbaan van Brno verovert de 34-jarige timmerman Matthé Pronk zijn tweede wereldtitel bij de amateur-stayers.

3 september
Wervershoof De gemeenteraad besluit unaniem tot het stichten van een openbare basisschool.

Heerhugowaard Demissionair minister van landbouw ir. Gerrit Braks opent het nieuwe gebouw van de lagere agrarische school van de LTB aan de Deimoslaan. Het is zijn laatste officiele daad als minister.

5 september
Oudkarspel René Kos (25) wordt op de wielerbaan van Brno wereldkampioen bij de prof-stayers.

6 september
Hoogwoud Het is in 1872 door de Alkmaarse orgelbouwer Jos Vermeulen gebouwde orgel in de in 1980 gerestaureerde r.k. kerk is voor 65 mille speelklaar gemaakt. Organist Wil Luiken neemt het orgel in gebruik.

8 september
Wester-Koggenland Drie agrarische bedrijven krijgen bezoek van koningin Beatrix.

15 september
Alkmaar Burgemeester Cees Roozemond opent de nieuwe, naar een ontwerp van architect prof. Ir. Tauber gebouwde Grosmarkt (met een vloeroppervlakte van 10.800m²) waarvan Wastora de bovenverdieping bezet. De kroon op het werk van de Gros-‘kruideniers’ Bouke Bark en Dick Groot.

17 september
Opmeer Grote brand richt voor ruim ƒ 3 miljoen schade aan in het produktiebedrijf ‘Aurora’ van de Melkunie-Holland. Hele kaasvoorraad gaat verloren.

18 september
Alkmaar Pr?duktiebe,drijf ‘Prinses’ te Schermer van ‘Melkunie-Holland’ wint ‘Gulden Vlies-wisselketen’: hoogste trofee van kaasmarktseizoen 1981.

Kolhorn Burgemeester L. Hartman metselt laatste steen in nieuwe openbare basisschool, die op 14 oktober officieel in gebruik wordt genomen.

19 september
Schoorl Alhier overlijdt de musicus Cornelis Jonker (80) – ridder in de 0rde van Oranje Nassau – die o.m. van 1942 tot ‘68 jaarlijks in de Grote Kerk te Alkmaar de Mattheus Passion dirigeerde.

Langedijk Het 75-jarig bestaan van de parochiekerk Sint Jan de Doper – de ‘kathedraal van het Noorderkwartier’ – wordt feestelijk herdacht.

23 september 25 september 1981, Andijk, tekening Maarten Oortwijn
Oudorp A raison van ruim ƒ 2 miljoen is ‘De Nieuwburgh’ – de 0penbare basisschool aan de nog met kmderhoofdjes geplaveide Munnikenweg – aangepast aan de eisen des tijds en biedt nu ook onderdak aan de kleuterschool. Alkmaars onderwijswethouder Jan Helder onthult een door John Bier vervaardigd Ot en Sien-beeld.

Schagen In de nieuwbouwwijk Waldervaart beleeft men een nationale primeur. Via een satelliet ontvangen de bewoners er Russische tv-beelden. De PTT ondertitelt deze proef.

Veenhuizen De bewoners van deze buurtschap willen een klokkestoel bij het kerkje. Een rommelmarkt en een fancy fair brengen ƒ 6.000,- op; een forse duw voorwaarts.

25 september
Andijk Prins Claus opent de kraan van de WRK-III: de ruim 56 km. lange dubbele buisleiding voor watertransport naar het PWN-infiltratiegebied in de duinen bij Castricum. Het waterwinstation is gebouwd op een stuk op het IJsselmeer gewonnen land, dat noch gemeentelijk noch provinciaal is ingedeeld en ontvangt de naam ‘Prinses Juliana’. Capaciteit van het project: 110 miljoen m³ per jaar. Kosten: ƒ 410 miljoen.

26 september
Bergen Stafmedewerker Piet Timmerman, 35 jaar als sport- en cursusleider aan de Volkshogeschool verbonden, ontvangt de bronzen penning van de provincie.

« augustus | oktober »

 


Hé, is dat Westfries?

267. Skaibutter, 'scheiboter' werd gemaakt als de koeien pas in de wei liepen, dus direct na 't 'scheiden' van de stal.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.