Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » oktober

Kroniek van West-Friesland - oktober 1981

1 oktober
Nieuwe Niedorp Piet Heinis (78) is zestig jaar actief muzikant. Hij was medeoprichter van ‘Crescendo’ in Oude Niedorp, dat op het eind van de jaren veertig met ‘Excelsior’ samensmolt tot Niedorps fanfare. Piet – ook nog 35 Jaar secretaris geweest – blaast nu nog de tuba. Hij ontvangt de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau.

Hem De nieuwe Hemschool aan de Noordersluisstraat wordt door schoolhoofd A. Jofriet en de bijna 100 leerlingen officieus betrokken. De kleuterschool zit onder hetzelfde dak.

Alkmaar ‘De school in het ziekenhuis.’ Een nieuwe vorm van basisonderwijs, die van start gaat in vier ziekenhuizen in de kop van Noord-Holland. Kinderen, die langer dan drie weken in het ziekenhuis moeten verblijven, zullen het gaan volgen.

6 oktober
Enkhuizen Het nieuwe gebouw van de Rijksscholengemeenschap Enkhuizen wordt officieel aan rector Jan Bremer en diens staf overgedragen. Hiermede wordt een nieuw tijdperk ingeluid in de geschiedenis van de 111 Jaar oude HBS.

16 oktober
Oudesluis Als een echte imker stelt gedeputeerde Kees Korver ‘de Bijenkorf in gebruik’ een multifunctioneel gebouw, dat onderdak biedt aan een geïntegreerde openbare school (van peuter tot en met de zesde klasse), een gymlokaal, een spel-o-theek en een ontmoetingsruimte.

20 oktober
Texel Nederlands kaasassortiment wordt uitgebreid met de Texelaar. Deze rauwe-melksekaas (12 kg. per stuk) wordt gemaakt in het ‘Melkunie Holland’-produktiebedrijf ‘Eendracht’. Met dit speciaal-produkt kan de ‘Eendracht’ geopend blijven. Demissionair landbouwminister drs. Jan de Koning houdt de Texelaar in het Haagse Nieuwspoort officieel ten doop.

22 oktober
Enkhuizen De twee miljoenste bezoeker passeert de balie van het Zuiderzeemuseum. In 1972 werd de miljoenste bezoeker sedert de openmg In 1950 genoteerd.

28 oktober
Wervershoof Het gezicht van oostelijk West-Friesland wordt nu ook officieel een stuk schoner. Vier rioolgemalen – Medemblik, Andijk, Oostwoud/Hauwert en Venhuizen – worden in werking gesteld. Een investering van bijna ƒ 2 miljoen in rioolgemalen en van bijna ƒ 6,5 miljoen wordt daarmee effectief gemaakt. In het schone gezicht van deze regio is nu ruim ƒ 57 miljoen geïnvesteerd.

30 oktober
Schoorl Met klokgelui opent prinses Juliana ‘Scorlewald’, daarin bijgestaan door vier bewoners.

31 oktober
Andijk Burgemeester Wim Veldhuizen heropent – met het tappen van een pilsje – het ingrijpend verbouwde gebouw ‘Sarto’, waarin de tienerclub, de peuterspeelzaal en het maatschappelijk werk nu ieder een eigen onderkomen hebben gekregen.

De Goorn Gedeputeerde Kees Korver stelt de ‘Koggehal’, de nieuw gebouwde sporthal van Wester-Koggenland, officieel in gebruik.

Schagen Op 79-jarige leeftijd overlijdt mr. dr. Jan Bregman: oud-voorzitter van de Stichting tot bevordering van de Westfriese folklore, die destijds promoveerde op het proefschrift ‘Schagen’, voorts auteur van ‘Schagen door de eeuwen heen’.

Texel Oktober 1981 levert een nieuw regenrecord op. Op Texel kon op 28 van de 31 dagen regen worden afgetapt. In totaal 204,6 mm., een nieuw record. Den Helder noteerde 114,6 mm., tegen 90 mm. normaal.

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.