Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » november

Kroniek van West-Friesland - november 1981

2 november
Waarland Op een LTB-vergadering in Schagen overlijdt plotseling de tuinder Theodorus (Dirk) Stoop (56), wiens collectie oud tuindersgereedschap – na de verkaveling van het gebied rond Waarland werd hij verzamelaar – in feite de geboorte inluidde van het Broeker Veilingmuseum.

3 november
Texel Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat H. Zeevalking verklaart het eiland officieel ‘delta veilig’. De dijk tussen de Mokbaai en De Cocksdorp langs de Waddenzee is over een lengte van 22 km op deltahoogte gebracht. Kosten ƒ 250 miljoen.

4 november
Midwoud Gedeputeerde Kees Korver opent de Molenwoid: een complex waarin zogenaamde zorgwoningen en een wijk-activiteitencentrum bijeen zijn gebracht en dat na veel – financiële – strubbelingen tot stand is gebracht.

7 november
Opperdoes Mevrouw W. Wijdenes-Westering, die 40 jaar de Ned. hervormde zondagsschool heeft geleid – waarvan 25 jaar in Opperdoes – wordt onderscheiden met de ere-medaille in zilver van de Orde van Oranje Nassau.

12 november
Ursem Wethouder H. v.d. Pal van Wester-Koggenland stelt de vernieuwde en uitgebreide openbare ‘Langereisschool’ weer in gebruik. De kosten van de renovatie en uitbreiding bedroegen bijna ƒ 1 miljoen.

14 november
Bergen Piet Muntjewerf wordt uitgeluid als voorzitter van de Volkshogeschool Bergen. In 1969 volgde hij de heer Visser op, Jan Slikker neemt nu de leiding van hem over.

16 november
Monnickendam Als opvolger van mr. J. F. de Groot wordt drs. J. A. M. Diederen (51, lid CDA), rector van het St. Michaelscollege in Zaanstad, verwelkomd als burgemeester.

17 november
Hoorn De coöp. aan- en verkoopverenigingen LTB-Haarlem, Meco-Haarlemmermeer, ‘Nieuwe Ster’-Kolhorn en ‘Overnoord’-Hoorn besluiten samen verder te gaan onder de naam ‘Latuco’ (land- en tuinbouwcoöperatie). Bij de fusie zijn ongeveer 5000 agrarische bedrijven betrokken: 3000 veehouders, 500 akkerbouwers en 1500 tuinders.

21 november
Hoorn De toneelvereniging ‘Kunst naar Kracht’ bestaat vijftig jaar. Mede-oprichter Karel Laverman viert als gevierd acteur het gouden jubileum mee en sluit daarbij zijn toneelcarrière af. Hij wordt onderscheiden met de zilveren eremedaille van de Orde van Oranje Nassau en krijgt de gouden speld van het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel.

Venhuizen Sportvereniging ASV ‘55 neemt haar nieuwe sportcentrum ‘De Boet’ in gebruik. Voorzitster Carry de Jong benoemt twee doe-het-zelvers, Gerrit Klaver en Jaap Bijl, tot ereleden.

Beets De vereniging ‘Nut en Vermaak’, in 1881 geboren uit een samengaan van het ‘Hoedennut’ en het ‘Klompennut’, de op één na oudste vereniging in de gemeente Zeevang, maakt van het eeuwfeest een ludiek gebeuren. De notulen van voor 1903 zijn helaas verloren gegaan.

24 november
De Weere Een noordwester met windkracht 10 blaast het haantje op de toren van de Sint Lambertuskerk ‘uit het lood’. Een manoeuvre, die niet op prijs wordt gesteld. Het weghalen van de scheef gewaaide haan was nog een heel karwei.

« oktober | december »

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.