Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1981 » december

Kroniek van West-Friesland - december 1981

1 december
Hoorn Jaap Toes (62) zegt de dagbladjournalistiek na 36 jaar jaren vaarwel. Hij was hoofdredacteur van het Noordhollands Dagblad van 1 februari ‘62 tot de fusie op 14 februari ‘82 met de Verenigde Noordhollandse Dagbladen. Daarna maakte hij deel uit van de hoofdredactie van deze bladen. Hij wordt geëerd met de zilveren legpenning van de gemeente Hoorn.

3 december
Avenhorn Op het fietspad langs de Jaagweg overlijdt tijdens een fietstocht de oudschaatskampioen Jan Langedijk Hij werd 71 jaar. (Zie ook bundel 45 – 1978 – blz. 91-96).

4 december
Alkmaar Vandaag wordt de laatste eer bewezen aan Willem Schmidt, oprichter van het bekende autobedrijf en tevens officieel Ford-dealer. Hij werd 86 jaar.

9 december
Warmenhuizen Bij zijn afscheid als vice-voorzitter van de LTB – na ruim 35 jaar actief te zijn geweest in deze standsorganisatie – wordt Jaap de Groot (65) onderscheiden met de zilveren penning van Noord Holland. (Zie ook ‘Een kijkje in de geschiedenis van Langedijk’: blz. 66-71).

11 december
De Rijp Het ruilverkavelingsplan voor de Eilandspolder (over 2277 ha. met 1048 stemgerechtigden) wordt aanvaard. Opkomstpercentage 47%. Voor: 275 stemmen (56%) met 1827 ha. (87%). In 1938 werd een eerste plan opgesteld, dat in 1941 werd verworpen vanwege de kosten. De kosten van het herinrichten van dit weidevogel/vaargebied worden voorlopig geraamd op rond ƒ 24 miljoen.

12 december 12 december, Kolhorn, tekening Maarten Oortwijn
Kolhorn Het multi-functionele centrum ‘De Nieuwe Horn’, waarvan de gerestaureerde Ned. herv. kerk deel uitmaakt, wordt officieel in gebruik genomen. Een storm op 3 januari ‘65 blies het karwei leven in. Voor ƒ 1,3 miljoen kreeg het dorp uiteindelijk een nieuw hart.

15 december
Spanbroek Op 64-jarige leeftijd overlijdt Hildebrandus Nicolaas Schipper. Hil Schipper was in de bezettingsjaren coördinator van alle afwerpterreinen in West-Friesland: ‘Mandril’ – Grote Zomerdijk, ‘Olivier’ – Zwaagdijk en ‘Sally’ en ‘Laloe’ – Wijdenes. In deze verzetsfunctie werkte hij onder de schuilnaam ‘De Cat’.

17 december
Hoorn Stephan van den Berg (19), wereldkampioen surfen (plankzeilen) in de Defour-, de Windglider-, de Mistral- en de Open klasse, ontvangt de zilveren legpenning van de gemeente. Hij is de jongste, die ooit deze onderscheiding ten deel viel.

Enkhuizen Staatssecretaris van CRM, Hans de Boer, besluit de voor 28 mei 1982 geplande opening van het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum een jaar uit te stellen. De ontsluiting en de afbouw roepen nog zoveel problemen op dat uitstel noodzakelijk is geworden.

18 december
Hoorn De scheidende secretaris van de Kamer van Koophandel drs. Th. Koning wordt met 31 dienstjaren uitgeluid en benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij wordt opgevolgd door ,mr. J. C. Dekker (31) uit Hoorn.

22 december
Hoorn Op de wit besneeuwde en bevroren bouwplaats in het plan de Blauwe Berg wordt – met handkracht – de (symbolische) eerste paal voor de nieuw te bouwen rijksmiddelbare tuinbouwschool geslagen. De school krijgt een capaciteit van ruim 500 leerlingen, gaat naar raming ƒ 6,5 miljoen kosten, vervangt het uit 1913 daterende gebouw aan de Bontekoestraat en moet in het najaar 1983 klaar zijn.

Opmeer Het als gemeenschapscentrum gestichte gebouw wordt officieus als gemeentehuis in gebruik genomen. Het nieuwe huis der gemeente heeft ƒ 3,5 miljoen gekost.

23 december
Schagen Op 77-jarige leeftijd overlijdt Wilhelm Diederick Niestadt: fotograaf, van 1953-'66 wethouder, als bestuurder actief geweest in de voetbal- en middenstandsorganisatie. Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hoogkarspel De 9-jarige Niels Veul leent het 100.000e boek uit de openbare bibliotheek ‘Drechterland’. Drie dagen later is de 11-jarige Bart Winter het middelpunt in "t Middelpunt’, de bieb van Grootebroek. Hij leent het 200.000e boek. Beide jongens ontvangen, hoe kan het anders, een boekenbon.

26 december
Hoorn Op deze witte Kerst wordt de gerestaureerde Oosterkerk in gebruik genomen en wordt meteen voor de eerste maal als concertzaal gebruikt door het Westfries Mannenkoor o.l.v. André Kaart. De kosten van restauratie hebben 6,5 miljoen gulden bedragen.

30 december
Alkmaar Tuinder Gerard Stoop uit Heerhugowaard maakt met een partij witlof bij de coöperatieve tuinbouwvereniging ‘Alkmaar en Omstreken’ de omzet van ƒ 15 miljoen vol. Een nieuw record in het 68-jarige bestaan van deze veiling.

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.