Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1982 » maart

Kroniek van West-Friesland - maart 1982

4 maart
Stede Broec Burgemeester J. Haanstra schiet op het gedeelte Hoofdstraat tussen de Stuifbergenlaan en de Stationsstraat de eerste (donderdagse) weekmarkt open: de duizendste weekmarkt in ons land.

Zuid-Scharwoude Op 72-jarige leeftijd overlijdt Klaas Wagenaar. Van 1954-'76 was hij dirigent van het chr. mannenkoor „De Lofstem” en van koren te St. Pancras, Dirkshorn en Schermerhorn. Er werden 7 elpees uitgebracht met koorzang van door hem bewerkte liederen.

6 maart
Westwoud Burgemeester Kalb stelt de brandweergarage in gebruik, die door de vrijwilligers van het korps in eigen beheer en in eigen (vrije) tijd in één jaar tijd is verbouwd en gemoderniseerd.

13 maart 13 maart 1982, Schoorl
Schoorl Met het lichten van de vang stelt burgemeester C. Bernard de korenmolen „De Kijkduin” in bedrijf. Bij een storm op 17 januari 1974 werd de molen, waarvoor op 26 maart 1772 de eerste steen werd gelegd, ernstig beschadigd. „De Kijkduin” is sinds 18 maart 1936 eigendom van de gemeente.

16 maart
Edam Ina Kakes uit Zaanstad gaat de geschiedenis in als de eerste vrouw aan de dagelijkse bestuurstafel van „Uitwaterende Sluizen”. Het Hoogheemraadschap heeft sinds 1544 alleen maar een mannenbestuur gekend.

19 maart
Hensbroek Mollenvanger Cor Klaver (34) vangt in Barsingerhorn twee witte mollen in één klem. Hij jaagt al 27 jaar op mollen, vangt er zo'n 6000 per jaar. Tot nu toe slechts 7 witte exemplaren.

20 maart
Krabbendam Gedeputeerde drs. Jan van Dis start het vierde buurtbusproject in onze provincie: tussen Schoorldam, via Krabbendam, Eenigenburg, Burgerbrug, St. Maartensbrug en Schagerbrug naar Schagen.

24 maart
Blokker Alhier overlijdt drs. Waltherus Bartholomeus Joannes Lemmens (62): de laatste burgemeester van de gemeenten Westwoud en Blokker, van 1 mei 1965 tot 1 januari 1979.

26 maart
Opmeer Commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit stelt het nieuwe gemeentehuis – oorspronkelijk als gemeenschapscentrum gebouwd – officieel in dienst door het luiden van een uit 1883 daterende bel. De muziekschool Opmeer vindt in het gebouw ook onderdak.

30 maart
Warmenhuizen In zijn woonplaats Amersfoort overlijdt de heer V.M. Nolet (71): van 16 oktober 1958 tot 1 oktober 1971 burgemeester van de gemeenten Warmenhuizen en Harenkarspel. Om gezondheidsredenen moest hij zijn ambt voortijdig neerleggen.

31 maart
Blokker Het bejaardencentrum „St. Josephpark” wordt ontruimd en afgebroken. Op dezelfde plaats zal worden begonnen met de bouw van een nieuw tehuis, dat plaats zal bieden aan 50 bewoners.

Hem De in 1975 begonnen actie voor het behoud van de Hemmer-school wordt afgesloten met de feestelijke opening van de nieuwe basis- annex kleuterschool aan de Noorder Sluisstraat door wethouder Kees Bode. Hoofdonderwijzer A. Jofriet kan tevreden zijn.

« februari | april »

 


Hé, is dat Westfries?

460. Hij heeft 't wild in de bienen (hij is erg gehaast, bv. in z'n werk). In z'n haast stroffelde (struikelde) ie over 'n steen.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.