Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1982 » mei

Kroniek van West-Friesland - mei 1982

2 mei
Hoorn Het mandoline-orkest „Entre Nous” bestaat 60 jaar. Medeoprichter Roelof Wassenaar (79) viert – als dirigent – dit zestigjarig jubileum mee.

Nieuwe Niedorp In de wedstrijd Nieuwe Niedorp 4-SRC 6 schrijft het Schagense elftal nationale voetbalhistorie. De SRC-spelers introduceren shirtreclame: „Gombault, tandtechniek Schagen”. Maar zij verliezen de wedstrijd met 3-0!

4 mei
Medemblik De gymnastiekvereniging „Oefening Staalt Spieren” bestaat 75 jaar. De oprichting gebeurde in het Muntlokaal. De vereniging o.l.v. voorzitter P. Dogge, telt nu 265 leden.

6 mei
Hoorn De „Vrije Westfriese Krant” verschijnt – als weekblad – voor het eerst in 12 pagina's weekendformaat „op eigen benen”: geheel zelfstandig.

7 mei 7 mei 1982, Hoorn
Hoorn Prins Claus stelt – in zijn kwaliteit van „koster honoris causa voor één dag” – de Oosterkerk in gebruik. Het restauratieplan is door de „Stichting Oosterkerk” tot een goed einde gebracht. In 1955 werd de laatste dienst in de kerk gehouden. Het uitvoeren van het restauratieplan heeft tien jaar gevergd en ƒ 6,5 miljoen gekost.

8 mei
Warmenhuizen De Grebmolen – een achtkantige buitenkruier – is door het waterschap Groot-Geestmerambacht hersteld. De uit 1875 daterende molen houdt de Grebpolder van ruim 112 ha. droog.

11 mei
Hoorn De dépendance van de rijksscholengemeenschap „West-Friesland” wordt door brand verwoest. De dépendance bood aan ruim 600 leerlingen onderdak. Ook de bibliotheek gaat verloren.

16 mei
Berkhout Piet Vet (34) legt in Nieuwleusen beslag op de nationale titel libre: zijn vierde titel in dit vrije biljartspel.

18 mei
Alkmaar Na een 1-0 nederlaag in Utrecht klopt AZ'67 in de thuiswedstrijd FC Utrecht met 5-1 en legt daarmee wederom beslag op de KNVB-beker.

19 mei
Alkmaar Provincie-commissaris drs. R.J. de Wit stelt het nieuwe, in de Bergermeer gebouwde bedrijvenkantoor van het PEN officieel in gebruik. Het „PEN-dorp”, een schepping van architect ir. A. Bonnema (13.600 m² bebouwd oppervlakte op een terrein van 70.000 m²), wordt bij de ingebruikneming al aangemerkt als „een monument van industriële bouw”. De totale bouw- en inrichtingskosten bedroegen ƒ 92 miljoen.

20 mei
Berkhout De muziekvereniging „Volharding” viert met drie dagen feest het 90-jarig bestaan. Er werd gestart met 24 leden, nu zijn er 60.

Alkmaar Op 88-jarige leeftijd overlijdt de heer N.A.M. Ypma, oud-directeur van het Ypma-concern. Hij trad in 1912 toe tot het bekende piano- en orgelbedrijf, dat door zijn vader in 1868 werd gesticht.

22 mei
22 mei 1982, Lambertschaag
Lambertschaag Burgemeester P. Smit stelt het Groene Kerkje als cultureel centrum in gebruik. De restauratieklus, die acht jaar heeft gevergd, is geklaard. In 1974 werd begonnen met het (voorzichtig) dichten van het dak. In 1978 werd de Stichting „Het Groene Kerkje” voor ƒ 1,- eigenaresse van het gebouw met de toren.

28 mei
Enkhuizen Om 13.02 uur – precies 50 jaar nadat de Afsluitdijk werd gesloten wordt het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum opgeleverd. Maar directeur-generaal voor culturele zaken drs. R. Hotke moet museumdirecteur Udo Vroom meteen meedelen dat het nieuwe gedeelte voorlopig voor het publiek gesloten blijft wegens geldgebrek. Tegelijkertijd onthult koningin Beatrix tegenover het monument op de Afsluitdijk het beeld van „De Steenzetter”.

« april | juni »

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.