Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1983 » februari

Kroniek van West-Friesland - februari 1983

1 februari
't Veld Het opleidingsinternaat voor kraamverzorgsters van de provinciale kruisvereniging „Noord-Holland”, dat op 20 november 1978 officieel in gebruik werd genomen (in het voormalige, in 1958 gebouwde Ursulinen-klooster), wordt om bezuinigingsreden gesloten.

Obdam Negen jaar lang hebben de treinreizigers het met een plaatskaartenautomaat moeten doen. Sedert vandaag is het station weer „bevrouwd”.

Den Helder Precies 30 jaar na de watersnoodramp raast er weer een noordwester – met windkracht 12 – over (ook) Noord-Holland en slaat veel duinzand weg.

5 februari
Schermer Met het inbrengen van een nieuwe as in molen K aan de Bloothoofdweg wordt de restauratie ingeluid van deze molen. Het is tevens het sein tot feestelijke activiteiten van de Stichting „De Hollandsche Molen”, die 60 jaar bestaat.

11 februari 11 februari, Andijk
Andijk Commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit stelt het vergrote gemeentehuis in gebruik. Het uitvoeren van het plan heeft ongeveer ƒ 1 miljoen gekost. Het ontwerp was van architectenbureau Van Wering te Wageningen.

13 februari
Enkhuizen Honderd jaar geleden wordt in een vergadering van de Chr. Jongelingsvereniging de basis gelegd voor de Chr. Oratoriumvereniging „Stem en Snaren”. Op 31 januari 1884 volgt de eerste uitvoering in de Kolfbaan.

18 februari
Bovenkarspel Prinses Juliana opent de 50e Westfriese Flora, die in totaal 120000 bezoekers trekt. Voorzitter G.P. Rood (69) – hij draait al 29 jaar mee in de organisarie, de laatste 11 jaar als voorzitter – wordt benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Kweker P.A. v.d. Geest uit 't Veld wint „De Zilveren Tulp”.

23 februari
Winkel Honderd jaar geleden legt onderwijzer Steven Vonk de basis van wat nu de sportvereniging „Sparta” is. Een nog steeds gezonde vereniging met rond 370 leden, onder voorzitterschap van Jan Muijs. Het eeuwfeest gaat niet geruisloos voorbij.

25 februari
Stompetoren Burgemeester T. Visser (65) van de gemeente Schermer (hij heeft deze post sinds mei 1971 bezet) gaat als ridder in de Orde van Oranje Nassau met pensioen. Hij krijgt een groots afscheid.

Lutjebroek Arie J. Vlam staat 40 jaar als dirigent voor „St. Caecilia” en ontvangt de jubileumspeld van de Noordhollandse Bond van Muziekgezelschappen.

26 februari
Hoogwoud Uit een initiatief van het Departement van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen – het Nut – wordt 100 jaar geleden de Floralia-vereniging opgericht, waarvan alle bescheiden in 1931 bij een brand werden vernietigd. Pas op 23 april 1948 besluit het bestuur ook vrouwen in zijn midden toe te laten.

27 februari
Berkhout Piet Vet (34) legt in Biddinghuizen beslag op de nationale biljarttitel in de persoonlijke vijfkamp.

28 februari
Lutjebroek Op 76-jarige leeftijd overlijdt Jan Ligthart Fzn.: een man met grote verdiensten op zowel maatschappelijk – als cultureel gebied. De voormalige gemeente Grootebroek diende hij van 1949 tot 1970 als lid van de gemeenteraad: vanaf 1956 als wethouder.

« januari | maart »

 


Hé, is dat Westfries?

615. Een paar van die echte brakken (rakkers, deugnieten) van schooljongens hadden m'n fiets opgeknapt. Ik gaf ze 'n bogie ('n pluimpje) en wat bokkeneuten (pinda's, sausjes). Ze gingen bloid (blij) op huis an (naar huis).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.