Westfries Genootschap
Bibliotheek
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Bibliotheek » Kroniek van West-Friesland » 1983 » april

Kroniek van West-Friesland - april 1983

1 april
Hoogkarspel In Gerardus Mattheüs Broens (42) en lid van het CDA verwelkomt de gemeente Drechterland een nieuwe burgemeester. Hij komt uit Overasselt en was wethouder van de in juli 1980 nieuw gevormde gemeente Heumen.

6 april
Rustenburg Burgemeestet Jos Castenmiller (Wester-Koggenland) slaat de eerste van de 370 palen, waarop de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie komt te rusten: waarin het water zal worden gezuiverd van Hoogwoud, Opmeer, Obdam, Hensbroek, Ursem, Berkhout en Avenhorn.

7 april
Barsingerhorn De met vervroegd pensioen (in stilte) vettrokken burgemeester Leonardus Hartman (63) krijgt in het Centraal Ziekenhuis te Alkmaar door commissaris van de koningin drs. R.J. de Wit de versierselen opgespeld van ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij overlijdt op 29 december. Van 16 april 1962 tot zijn voortijdig vertrek in 1982 was hij burgemeester van de gemeente Wieringerwaard; na de samenvoeging op 1 aug. 1970 de gemeente Barsingerhorn.

8 april 8 april, Zuid-Scharwoude
Zuid-Scharwoude Gedeputeerde Rinus Haks (culturele zaken) en zijn collega Han A1ma (monumentenzorg) stellen de gerestaureerde Pieterskerk in gebruik. Ruim 4 jaar inspanning van de Stichting „Kooger Kerk” zijn beloond. Ten koste van ƒ 1,4 miljoen is het oudste gebouw van de Langedijk van de sloop gered.

9 april
Enkhuizen Burgemeester mr. Krajenbrink stelt het nu 39 klokken tellende en gerestaureerde Hemony-miniatuur carillon (het enige in ons land) in gebruik. De actie „Anderhalve ton voor ons carillon” ging 5 december 1981 van start. De restauratie – door de fa. Eysbouts – heeft ƒ 159.000,- gekost. De hele dag is er feest in en rond de toren.

10 april
Marken. In het verpleeghuis „Overwhere” te Purmerend overlijdt Sijtje Boes (87). Van 1925 tot 1977 dreef zij aan de haven een souvenirwinkel en was zij „de koningin van Marken”.

13 april
Dirkshorn Hb. de Goede (59) beëindigt een periode van 42 actieve brandweerjaren. Gedurende 30 jaar was hij commandant van het korps Harenkarspel, waarvan hij nu erevoorzitter wordt. Hij wordt opgevolgd door Cees Arensman.

Den Helder Op 75-jarige leeftijd overlijdt ir. S.H. Visser: van 1967 tot 1973 burgemeester van deze gemeente. Daarvoor, van 1959 tot 1963, minister van defensie in het kabinet De Quay.

16 april
Heerhugowaard Steven Rooks (22 jaar), nog geen jaar beroepswielrenner, wint de klassieker Luik-Bastenaken-Luik.

21 april
Winkel De Fijnheer-familiereunie wordt gehouden. De stamboom gaat terug tot 1650 en de familie „wortelt” in Winkel en Lutjewinkel.

Alkmaar mr. G.J. van Dinter, secretaris-generaal van het ministerie van landbouw, opent het in het ruim 400 jaar oude monumentale Waaggebouw ingerichte „Hollands Kaasmuseum”. Na 28 jaar „trekken en duwen” is de droom van kaashandelaar en kaasmarktpromotor Gerrit Kaper verwezenlijkt.

22 april
Egmond aan Zee Prins Bernhard heropent de laatste ankerplaats voor oud-varensgezellen, de „Prins Hendrik Stichting”. Het uit 1875 daterende complex is in 3 jaar tijd gerenoveerd (kosten ƒ 17 miljoen) en de „hutten” voldoen nu weer aan de eisen des tijds.

30 april
Edam-Volendam Burgemeester C.F. (Frits) Pouw (50) moet – na 5 jaar – om gezondheidsredenen zijn functie neerleggen. Hij wordt benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau en ontvangt de gemeentelijke ere-medaille van verdienste. Oudgedeputeerde Willem van der Knoop (PvdA) zal als waarnemend burgemeester enige tijd op de gemeentelijke winkel passen.

« maart | mei »

 


Hé, is dat Westfries?

265. Voor de kerstdagen kochten we 'n pondje volvette meshanger (jonge, vette kaas, die aan 't mes blijft hangen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.